ХПІ підписав меморандум з Азербайджанським технічним університетом

Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол відвідав Азербайджан з метою переговорів з керівництвом кількох вишів для визначення нових етапів співпраці. Це — Бакинський державний університет (БДУ), Азербайджанський технічний університет (АзТУ), Азербайджанський державний університет нафти і промисловості (АДУНП). За підсумками візиту було підписано Меморандум про взаєморозуміння в науково-освітній сфері з АзТУ.

Мета меморандуму — розвиток академічної, наукової та освітньої співпраці між НТУ «ХПІ» та Азербайджанським технічним університетом. Він передбачає: обмін викладачами, аспірантами, студентами, іншими співробітниками вишів, кооперацію в дослідженнях, обмін академічними матеріалами, публікаціями, бібліотечними ресурсами та іншою інформацією, співробітництво в створенні спільних бакалаврських і магістерських програм тощо.

«Обговорювалися питання обміну студентами і викладачами, технологіями, спільні наукові дослідження. Безумовно багато наших спеціальностей збігаються. Азербайджанський технічний університет зацікавила підготовка PhD-студентів в ХПІ. Кадровий резерв — це завжди важлива робота, і оскільки вони знають наш серйозний потенціал у цій сфері, то звернули на це увагу. Ми висилаємо їм базу наших наукових керівників, теми для PhD, які вони розглянуть, щоб рекомендувати громадян Азербайджану для навчання. Крім того, ми пропонуємо брати участь їхнім студентам в наших магістерських програмах», — розповів ректор ХПІ Євген Сокол.

Ректор також зазначив, що ХПІ підготував пакет пропозицій, який буде відправлений в три азербайджанські університети (Бакинський державний університет, Азербайджанський технічний університет, Азербайджанський державний університет нафти і промисловості), щоб визначити основні напрями. Після цього можуть бути підписані конкретні протоколи, що визначають терміни, кількість напрямків, а також можливість реалізації спільних проектів.

«Азербайджанський технічний університет (АзТУ) і Азербайджанський державний університет нафти і промисловості (АДУНП) дуже зацікавлені у співпраці з нашим університетом. Вони прекрасно знають про високі рейтинги ХПІ, у них є розуміння, з ким вони співпрацюють і з якою метою. Якщо говорити про АДУНП, нас цікавить два напрями — видобуток нафти і газу, переробка газу і твердого палива. Це спеціальності, які збігаються в наших вишах, а співпраця становить інтерес. Вони також зацікавилися можливістю кооперації в галузі інформаційних технологій», — сказав Євген Сокол.

Нагадаємо, навесні 2018 року ректор НТУ «ХПІ» відвідав Азербайджан для старту співпраці з університетами цієї країни.

Довідка:

Бакинський державний університет (БДУ) заснований у 1919 р. У ньому навчаються понад 20000 студентів. До складу університету входять 17 факультетів, Центр нанодосліджень, Центр інформаційних технологій, Міжнародний науково-дослідний центр, Центр кар’єри, корейський і російський центри, музей, бібліотека, видавництво та ін.

Азербайджанський технічним університет (АзТУ) — вищий технічний державний освітній заклад Азербайджанської республіки. Університет діє з 1950 року і є одним з провідних вишів Азербайджану. АзТУ готує фахівців і наукові кадри в галузях машинобудування, металургії, інформатики та комп’ютерних технологій, електротехніки, телекомунікацій, автотранспорту, інженерного бізнесу і ще за 28 напрямами і 70 спеціальностями.

Університет тісно співпрацює з представництвами таких міжнародних організацій, як ООН, ЮНЕСКО, з багатьма провідними зарубіжними університетами. У різні періоди в університеті отримали і продовжують отримувати освіту громадяни з більш ніж 40 країн.

Азербайджанський державний університет нафти і промисловості (АДУНП) — вищий навчальний заклад в Баку. Заснований у 1920 році. Підготовка кадрів в АДУНП ведеться за всіма трьома рівнями вищої освіти — бакалаврат, магістратура та докторантура. Сьогодні в університеті функціонують 7 факультетів, 28 кафедр, 6 науково-дослідних лабораторій. На цей час в АДУНП отримують освіту понад 300 іноземних студентів з Туреччини, Росії, Китаю, Греції, Ірану, Сирії, США, Великобританії та інших країн.