Підсумки Ярмарку робочих місць «Політех-2019»

У спорткомплексі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» відбувся ювілейний XV щорічний Ярмарок робочих місць «Політех-2019». На заході було представлено 56 провідних українських та міжнародних компаній різних напрямів — від сфери економіки та IT до машинобудування, харчової та енергетичної промисловості. Ярмарок зібрав близько тисячі студентів Політеху, які змогли поспілкуватися з представниками виробництв, фірм і підприємств в неформальній обстановці.

Відвідувачі отримали можливість ознайомитися з більш ніж тисячею вакансій від провідних українських та міжнародних компаній, поспілкуватися з їх представниками, дізнатися про актуальні вимоги роботодавців, а також познайомитися з пропозиціями стажувань та проходження практики з подальшим працевлаштуванням.

Виступаючи на відкритті Ярмарку, ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол підкреслив важливість цього заходу не тільки для студентів, а й для викладачів ХПІ: «Я радий тому, що велика кількість роботодавців зацікавлені в тому, щоб отримати освічених, кваліфікованих, підготовлених студентів. Як ми бачимо, ознайомитися з усім спектром пропозицій, підібрати найбільш цікаву роботу для себе прийшло багато студентів. Крім того, сьогодні з представниками компаній та фірм спілкуються не тільки студенти, які зайняті пошуком роботи, але і завідувачі кафедр, директори інститутів ХПІ, які розповідають роботодавцям про переваги дуальної форми освіти, що діє у нас в університеті».

За словами одного з генеральних спонсорів та організаторів Ярмарку робочих місць «Політех–2019», представника IT-компанії NIX Solutions Вікторії Ковтун, компанія традиційно шукає студентів, які потраплять на стажування та згодом стануть співробітниками: «Ми спілкуємося зі студентами, знайомимося, морально готуємо до того, що в сторону роботи можна дивитися вже з першого курсу. Не йти на роботу, але, принаймні, розглядати для себе стажування, навчання, варто вже ось буквально з самого початку».

HR-менеджер пивної кампанії ABInBev Михайло Бондаренко розповів про те, що фірма пропонує безліч вакансій для студентів і в офісі, і на заводі: «У нас багато працює студентів з Політеху вже багато років. Для нашої компанії Політех стовідсотково профільний, бо є вакансії і операторів пивоварного виробництва, і технологів, і в напрямку планування дистрибуції, поставок сировини і матеріалів та інші».

Менеджер з персоналу компанії «БІІР Україна» Дарина Остащенко розповіла, що їм потрібні фахівці інженерних напрямів ХПІ, а також зазначила довготривалу співпрацю «БІІР Україна» та НТУ «ХПІ»: «У нас величезна кількість випускників Політеху, які працюють і в нашому одеському офісі, і в харківському. Хлопці та дівчата дуже активні, дуже розумні. ХПІ дає прекрасну базу, прекрасну освіту, прекрасне розуміння основних моментів в роботі. Також англійська мова у студентів дуже хороша, тому ми із задоволенням їздимо в харківський Політех і співпрацюємо».

Студенти НТУ «ХПІ» поділилися своїми враженнями про Ярмарок, розповіли, які вакансії вони знайшли тут, і як їм вдалося потрапити на співбесіду до великої міжнародної компанії.

Артур Мельник, студент 3-го курсу, спеціальність — бізнес і адміністрування: «Куди не подивишся, всюди якісь розіграші, пропозиції, всюди щось цікаве, нове для мене особисто. Ще добре те, що всі вакансії підібрані саме під студентів, можна спокійно поєднувати роботу з навчанням».

Єлизавета Сазонова, студентка 6-го курсу кафедри жирів і продуктів бродіння: «Я прийшла сюди показати себе, тому що зараз зацікавлена ​​в пошуку роботи. Вже домовилася про співбесіду в ABInBev, тому Ярмарок пройшов не даремно».

Валерія Гура, студентка 3-го курсу, спеціальність — мультимедійні та інформаційні технології та системи: «Це прекрасна можливість знайти роботодавців, ось і для себе я фактично визначилася. Навіть піду на співбесіду в Zone3000, як фахівець web-дизайну. Я вважаю, що кожен хоча б спробував знайти тут щось для себе і можливо визначився так само як і я».

Партнер Ярмарку, член Наглядової ради НТУ «ХПІ», директор Харківського регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців Едуард Набока, зазначив, що Ярмарок «Політех–2019» — це можливість для роботодавців знайти собі тих фахівців, які б змогли допомогти розвинути їх бізнес, а також розповів про нестачу на ринку праці інженерних фахівців: «Якщо зараз, наприклад, авіаційний завод отримає замовлення на виробництво літака, то необхідність у фахівцях високого рівня, і в технологах, і в монтажниках, і в інженерах, і в енергетиках буде просто колосальна. Тому що, на жаль, середній вік тих, хто сьогодні працює на заводі вже більше 65 років, напевно. Тому молоді фахівці потрібні, але їх треба зацікавити. А цікавить, перш за все, те, що в тренді, що поважає світ, чим можна пишатися, сказати «а я збираю літаки», «а я роблю ракетну техніку». Це сьогодні стає більш затребуваним. Такі Ярмарки — це якраз те, що повинно рано чи пізно змінити ситуацію», — сказав він.

Більше фото можна подивитися на сторінці прес-служби ХПІ в Facebook.

Довідка:

Ярмарок робочих місць — щорічний захід, в якому беруть участь компанії-роботодавці, серед яких є виробничі підприємства, IT-компанії та фірми інших сфер діяльності, як українські, так і міжнародні.

Мета роботодавців — пошук талановитих студентів і запрошення їх на стажування. За попередньою домовленістю з організаторами Ярмарку, компанії можуть проводити тренінги та презентації для студентів.

Щорічно понад 3000 студентів НТУ «ХПІ» та інших вишів мають можливість поспілкуватися з роботодавцями безпосередньо, отримати більше інформації про вимоги до претендентів, і знайти роботу — тимчасову або постійну.

Важливою особливістю, завдяки якій Ярмарок робочих місць в НТУ «ХПІ» отримав популярність як серед студентів, так і серед роботодавців, є неформальна обстановка заходу. Це прекрасна можливість вивчити ринок праці, так би мовити, «на практиці». До того ж, завдяки семінарам, тренінгам і діловим іграм, які можуть бути проведені роботодавцями, кожен може підвищити свій рівень знання ринку праці.