В ХПІ відкрили інноваційну IT-лабораторію за підтримки компанії GlobalLogic

6 грудня на кафедрі «Обчислювальна техніка та програмування» НТУ «ХПІ» відкрилася інноваційна навчальна embedded-лабораторія від компанії GlobalLogic. Вона оснащена сучасною комп’ютерною технікою та унікальним мікроконтролерним обладнанням «Embedded Starter Kit», яке створено розробниками компанії. Це спеціальні тренажери, які допоможуть студентам-айтішникам ХПІ дізнатися більше про напрям embedded (розробка вбудованого програмного забезпечення), отримати практичні знання, навички програмування сучасних вбудованих систем, проектування робототехнічних пристроїв.

У відкритті лабораторії взяли участь: декан факультету комп’ютерних та інформаційних технологій Максим Главчев, зав. кафедри обчислювальної техніки і програмування Сергій Семенов, викладачі та студенти кафедри, представники компанії GlobalLogic.

«Ми цінуємо тих фахівців, яких готує Харківський Політех. Але, сучасні проекти настільки швидко змінюються, змінюються технології, а вони вимагають специфічних знань. Тому наша компанія ставить перед собою завдання привести ті фундаментальні знання, які студенти отримують в університеті, до практичних навичок, які потрібні вже зараз для роботи в проекті. Для цього ми створюємо університетську програму, в рамках якої є курс «Linux Kernel». Крім того, ми хочемо інвестувати в обладнання, знання, ресурси, залучити допомогу наших менторів, щоб розвивати експертизу «Embedded» (вбудовані системи). Це дуже популярно, і ми займаємося цим напрямом не лише в Україні. Знайти зараз такого фахівця на ринку складно, його можна тільки підготувати спільно з університетами. Для того, щоб скоротити розрив у навичках і знаннях, ми спеціально створили власне обладнання «Embedded Starter Kit» — спеціальні тренажери, аби студенти мали можливість отримувати реальні практичні знання, які вже завтра можна буде застосувати в проекті. Обладнання, яке ми створили, неможливо купити, а лише отримати безкоштовно, будучи партнером нашої компанії, ким є ХПІ», — сказав представник GlobalLogic Євген Сакало.

Зав. кафедри обчислювальної техніки і програмування Сергій Семенов зазначив, що надане компанією обладнання лабораторії дозволить зробити програму навчання з дисциплін, пов’язаних з мікропроцесорними і вбудованими системами, більш актуальною. «Дякуємо компанії GlobalLogic за надану техніку і можливості. Сподіваюся, що навчальні плани і програми, які ми будемо вдосконалювати спільно, допоможуть нам поліпшити якість освіти. Насправді — це круте починання, оскільки, наскільки я знаю, на ринку таких фахівців (у сфері embedded) небагато, ні в Харкові, ні в Україні. І у вас є можливість бути першими, найкращими в Україні», — звернувся до студентів Сергій Семенов.

Нагадаємо, в січні 2019 року НТУ «ХПІ» та компанія GlobalLogic уклали договір про співпрацю.

Довідка:

GlobalLogic — міжнародна компанія з розробки програмних продуктів в сферах цифрових медіа, медицини, телекомунікацій, автопромисловості тощо. Компанія заснована в 2000 році. Штаб-квартира GlobalLogic знаходиться в Сан-Хосе, Каліфорнія, а центри розробки — в Україні, Індії, США, Європі, Аргентині, Канаді. «GlobalLogic Україна» є одним із найбільших розробником програмного забезпечення в Україні. Має офіси і співпрацює з понад 4500 фахівцями в Києві, Харкові, Львові та Миколаєві.