Кафедра менеджменту та оподаткування — в лідерах ХПІ зі стажування за програмою Erasmus

Десять студентів кафедри менеджменту та оподаткування НТУ «ХПІ», які навчаються за англомовною програмою менеджменту, стали учасниками проекту Міжнародної академічної мобільності Erasmus+ КА1 від Європейського Союзу в 2019 році. Вони проходили семестрове навчання в університетах Італії, Словенії, Литви (стипендія — 800-850 євро на місяць). Дві студентки цієї кафедри — другокурсниця Марія Замула та третьокурсниця Вікторія Ольшевська, ще проходять семестрове навчання в одному з вишів-партнерів ХПІ — Університеті Марібору (Словенія). Вони розповіли про особливості навчання, чим відрізняється студентське життя в європейському виші, та чому варто пройти подібне стажування.

«Нам здається, що кожна людина бажає спробувати щось нове в своєму житті, тим паче будучи студентом. Ти думаєш про подорожі, можливості пізнати світ, нові знайомства. Саме тому ми вирішили взяти участь в програмі Erasmus+ і вчитися в Європі протягом одного семестру в місті Марібор, Словенія», — сказали студентки Марія та Вікторія.

Вони відзначають, що програма Erasmus+ дозволяє вибирати предмети на свій розсуд, що відповідають спеціальності: «Ми обрали предмети, що були найцікавішими — Human resources management (HR менеджмент), Invention and Innovation management (Менеджмент винахідницької та інноваційної діяльності), Marketing research (Маркетингові дослідження), Business issues of IS/IT (Бізнес питання сфери ІС/IT), Business information solution (Вирішення ділових та бізнес питань). Викладачі завжди готові допомогти, більшість з них мають власний бізнес або досвід роботи в міжнародних компаніях. Тому вони з власного досвіду можуть навести приклад, як правильно управляти бізнесом і персоналом».

На думку студенток, особливість навчального процесу Маріборського університету — в різноманітному підході до кожної лекції: «Робота в групах, інтерактивні заняття, постійні дискусії. Це дозволяє добре засвоювати предмет, постійно занурюючись в процес. Немає нудних лекцій — є приклади з життя, таким чином ти розумієш предмет не просто в теорії, а й на практиці».

Протягом осіннього семестру у студенток в програмі — 5 дисциплін, на кожну розраховано по 5 лекцій, здача проекту та іспит. За семестр — це 25 лекцій, а також завдання для обробки вдома або в групах по 7-8 осіб: «З предмету «Invention and Innovation management» ми готували проект в групі з трьома португальцями, іспанкою і туркенею. Взагалі на всіх курсах є студенти з різних країн світу, таких як Польща, Чехія, Туреччина, Португалія, Іспанія, Україна, Росія, Молдова, Білорусь, Єгипет, Індія, Франція, Італія та інших», — розповіли Марія і Вікторія. Крім того, дівчата відзначили, що розклад іспитів, так само, як і навчальний, студентам видають на початку навчального року, тому можна заздалегідь спланувати семестр: «Є ранкові пари (на 8:00) і вечірні (на 16:00). Розклад занять дає можливість подорожувати, оскільки буває так, що на тиждень — 3 пари в один день, а решта днів вільні».

Студентки Марія і Вікторія живуть в новому, обладнаному гуртожитку недалеко від центру міста: «У кімнатах розміщуються по дві людини. На поверсі є загальна кухня і ванна кімната. Прямо за гуртожитком розташований Міський парк, в якому ми із задоволенням бігаємо зранку або просто гуляємо з друзями. Також є тренажерний зал, зал для волейболу, баскетболу, футболу та пінг-понгу, які можна відвідувати в будь-який час». Студентки розповіли, що в Словенії діє система купонів на харчування. На місяць дівчата отримують 20-22 купони, за якими можна харчуватися в кафе за півціни або взагалі безкоштовно, що дозволяє економити.

«Місто Марібор дуже красиве і спокійне, де завжди є чим зайнятися. У центрі протікає прекрасна річка Драва, а сам Марібор оточений горами. Нам дуже подобається студентське життя в Маріборі за можливість відчути себе самостійними і вільними. Прожити півроку в Європі — це незабутній досвід, який хочеться повторювати знову і знову», — поділилися враженнями студентки Марія і Вікторія.

Відзначимо, що учасниками програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ КА1 можуть стати студенти різних спеціальностей ХПІ, а також викладачі, співробітники Політеху. Зокрема, за 2019 рік за цією програмою за кордоном пройшли навчання 24 студенти ХПІ, і більше двадцяти осіб викладачів, інших співробітників ХПІ виїжджали за кордон для читання лекцій і на стажування.

Подивитися перелік вишів-партнерів НТУ «ХПІ» за проектами кредитної мобільності Erasmus+КА1, можливі напрями навчання, а також контакти координаторів можна за посиланням: http://www.kpi.kharkov.ua/rus/mizhnarodni-zv-yazki/erasmus / partnery /

Дізнатися більше інформації про інші проекти для навчання, стажуваня за кордоном та інші міжнародні можливості можна на сайті Міжнародного відділу ХПІ.

Нагадаємо, НТУ «Харківський політехнічний інститут» став одним з кращих вишів України за кількістю виграних проектів програми міжнародної академічної мобільності Erasmus+КА1 для студентів і співробітників вишу 2019 року. У ХПІ — 17 нових програм з провідними університетами Німеччини, Австрії, Франції, Греції, Польщі, Угорщини, Румунії, Великої Британії, Туреччини та Словенії.

Довідка:

Маріборський Університет — другий найбільший університет Словенії, заснований в 1975 році в місті Марібор. На сьогоднішній день університет включає в себе 17 факультетів, на яких навчається приблизно 15 000 студентів і працює 1 800 викладачів, наукових співробітників та інших. Найбільшою популярністю в університеті користуються гуманітарні та природничі науки, технічні програми, економіка і медицина. З 1999 року Університет Марібору активно бере участь в міжнародній програмі Erasmus, яка поєднала всі підпрограми в єдину програму Erasmus+. В рамках цієї програми Університет підписав двосторонні угоди з більш ніж 500 іноземними університетами. З них два українські: Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя та НТУ «ХПІ».