Карантинна «Весна» від оркестру ХПІ: Новий дистанційний досвід

«Виклик» сучасності, що спричинений пандемією COVID-19, став поштовхом до винаходу та впровадження нових методів роботи творчих колективів Палацу студентів НТУ «ХПІ». Так, слідом за хором ім. О. Петросяна, який взяв участь у спільному онлайн проекті «Віртуальний хор», «відзначився» і камерний оркестр «Крещендо». 19 учасників музичного колективу виконали відомий твір гурту «Воплі Відоплясова» «Весна» у своїй інтерпретації та виклали його на YouTube-каналі. Легкість виконання була досягнута регулярними груповими репетиціями онлайн протягом півтора місяця, а також величезною роботою з монтажу. Цією композицією колектив оркестрантів-любителів Палацу студентів ХПІ висловив ліричний настрій, під час якого він скучив за звичними репетиціями і концертами.

Художній керівник Народного аматорського колективу профспілок України Камерний оркестр «Крещендо» — кандидат мистецтвознавства, член Всеукраїнської національної музичної спілки, автор багатьох наукових і методичних праць Наталія Чистякова розповідає, що винайшла ефективний метод дистанційної роботи з оркестром. Цей досвід викладено в її методичній збірці, презентація якого відбулася під час міжнародної онлайн-конференції в рамках інтернет-фестивалю «Сонячне коло» 22 травня 2020 року.

«Таким чином, результат дистанційної роботи нашого Камерного оркестру змогли побачити музиканти з Канади, Іспанії та різних міст України (Київ, Чернігів, Запоріжжя, Харків та інші). Слухачі онлайн конференції були вражені, адже робота над музичними відеопроектом такого типу є досить складним завданням навіть для професійних музикантів, а для любителів, якими є учасники Камерного оркестру «Крещендо» — надскладним», — зазначає Наталія Чистякова.

За словами художнього керівника «Крещендо», вдалий онлайн-виступ оркестру вийшов завдяки регулярним онлайн груповим репетиціям протягом півтора місяця, а також титанічній праці з монтажу відеоролика концертмейстера, аранжувальника і диригента колективу, випускника НТУ «ХПІ» Олега Неклюдова.

«Ми сподіваємося, що «карантинна весна» закінчиться вже дуже скоро і ми зустрінемо літо в звичному «живому» форматі», — резюмує Наталія Чистякова.

Подивитися відеоролик можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=mqaiG5IM1Iw