16 студентів ХПІ поїдуть на навчання і стажування до Німеччини

В НТУ «ХПІ» відбулася щорічна конференція з відбору студентів для проходження навчання та стажування в Німеччині зі стипендією від програми німецької служби академічних обмінів DAAD. Учасниками були більше 70 студентів різних курсів та спеціальностей НТУ «ХПІ», НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», ДонНТУ. За підсумками конференції, яка проходила в онлайн форматі, 16 студентів ХПІ, слухачів програми «Німецькомовний інженер» від Німецького освітнього центру ХПІ, пройшли відбірковий конкурс. Шестеро осіб обрані для проходження мовних курсів в Німеччині, чотири — виробничої практики, і шість — для навчання в магістратурі Магдебурзького університету ім. Отто-фон-Геріке за програмою подвійних дипломів.

Конференція відбулася 18 – 20 травня з використанням онлайн-платформи Zoom. Професори і лектори з Німеччини прослухали презентації студентів, які навчаються на 3-4 курсах і провели співбесіди зі студентами 2 курсу. Конкурсантами від НТУ «ХПІ» були 22 студенти, які представляли: Навчально-науковий інститут енергетики, електроніки та електромеханіки, інженерно-фізичний інститут, хімічних технологій та інженерії, механічної інженерії і транспорту. Вісім осіб — студенти II курсу, вісім — III курсу, і шість осіб — IV курсу.

Під час конференції студенти харківського Політеху показали хороші результати, високий рівень володіння німецькою мовою і в підсумку подолали складний відбір. Так, всі шість студентів IV курсу, які номінувалися від ХПІ, пройшли до магістратури Магдебурзького університету ім. Отто-фон-Геріке. Це студенти: Микита Васильєв (Е-618н), Андрій Кошиль (ХТ-416а), Маргарита Кривуля (ХТ-416б), Олена Пархоменко (МІТ-21п), Поліна Решетнікова (І-66), Аліса Харіна (І-416) .

Для проходження мовної практики в Німеччині були відібрані шість з восьми номінованих студентів II курсу ХПІ: Даниїл Білоус (E-419сл), Костянтин Ковтун (E-618a), Гліб Лідовський (Е-118), Микола Райваховський (І-218л), Володимир Стасов (ХТ-118к), Анатолій Чиж (Е-118в).

Виробничу практику в Німеччині будуть проходить чотири студенти III курсу ХПІ: Лизавета Гавенко (ХТ-47 (ІТ), Богдан Кожарін (Е-317а), Костянтин Ревенко (Е-317б), Антон Швець (Е-317а).

«Наші студенти проявили наполегливість, показали свою мотивацію, завзятість і активність, що вони націлені на результат! Ми дуже пишаємося і радіємо їхнім успіхам, такому результату. Безсонні ночі, хвилювання і місяці кропіткої роботи дали свій результат. Попереду на них чекає неймовірний досвід навчання в німецькому виші», — зазначив керівник Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ» Денис Мєшков.

Підготовкою студентів до цієї відбіркової конференції займалися викладачі німецької мови НТУ «ХПІ» Надія Яценко, Наталія Мішеніна, а також лектори німецької (DAAD) та австрійської (OeAD) служб академічних обмінів Керстін Даллі (Kerstin Dalljo) та Фабіо Санд (Fabio Sand).

Відзначимо, що в умовах запровадженого загальнонаціонального карантину, заняття студентів в Німецькому освітньому центрі ХПІ проходили в дистанційному форматі.

Докладніше про роботу центру можна дізнатися на його сторінках в соц. мережах: група в Facebook (www.facebook.com/groups/DeutschesAusbildungsZentrum), сторінка в Instagram (https://www.instagram.com/daz.khpi/).

Довідка:

З 2016 року в НТУ «ХПІ» працює Німецький освітній центр, який координує роботу університету з німецькими та австрійськими вишами, безкоштовно навчає студентів німецької мови, консультує з питань навчання в Німеччині та Австрії. Лекторами Центру є викладачі НТУ «ХПІ», представники німецької служби академічних обмінів DAAD та австрійської служби академічних обмінів OeAD.

Освітня програма «Німецькомовний інженер» від Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ» передбачає поглиблене вивчення німецької мови студентами 1-4 курсів інженерних спеціальностей. На старших курсах передбачено вивчення технічної німецької.