Молодим науковцям ХПІ вручили обласні стипендії

Троє представників НТУ «ХПІ»: кандидат технічних наук Альона Глушко, кандидат історичних наук Василь Маліков і кандидат фізико-математичних наук Світлана Меньшикова були удостоєні стипендій Харківської області в категорії «обдаровані молоді науковці». Церемонія нагородження пам’ятними дипломами відбулася 12 червня 2020 року у великій залі Харківської облдержадміністрації за участю губернатора Олексія Кучера.

Зі 118-ти вчених вишів, академічних і галузевих наукових установ Харківського регіону, які претендували на здобуття обласних іменних стипендій, було затверджено 40 науковців (двадцять видатних і двадцять обдарованих).

«Сьогодні тут присутні кращі. Це 20 молодих і 20 видатних науковців. Ви — наша надія», — сказав Олексій Кучер. — Ми сподіваємося, що Харківщина залишиться в лідера з розвитку науки. Для цього ми від себе зробимо все можливе, щоб ви змогли досягти вершин».

Серед обласних стипендіатів — троє молодих вчених ХПІ (в одній гуманітарній номінації та двох природничих). Так, у категорії «Гуманітарні науки» стипендію імені В.Н. Каразіна отримав кандидат історичних наук, доцент кафедри українознавства, культурології та історії науки НТУ «Харківський політехнічний інститут» Василь Маліков. У номінації «Фізика і астрономія» стипендії імені К.Д. Синельникова удостоєна кандидат фізико-математичних наук, старша викладачка кафедри фізики НТУ «Харківський політехнічний інститут» Світлана Меньшикова. У категорії «Технічні науки» стипендію імені Г.Ф. Проскури вручили кандидату технічних наук, старшій викладачці кафедри зварювання НТУ «Харківський політехнічний інститут» Альоні Глушко.

«Переконана, що без розвитку науки і підтримки молодих вчених Україна не досягне швидкого прогресу. Тому, дуже добре, що Уряд підтримує молодих, активних і перспективних вчених. Всі представники ХПІ, які отримали нагороди цього року, саме такі. Для мене подібне визнання — це мотивація для майбутніх звершень», — зазначила Альона Глушко.

Довідка:

Конкурс на здобуття обласних іменних стипендій в галузі науки проводиться, щоб відзначити провідних діячів науки, які зробили вагомий внесок у розв’язання соціально-економічних проблем регіону, становлення і подальшу розбудову держави, зміцнення її інтелектуальної безпеки та для підтримки наукової молоді Харківщини. Щорічно призначається 40 обласних іменних стипендій в галузі науки за тринадцятьма номінаціями.

Розмір стипендій складає 1000 гривень для обдарованих молодих і 2000 гривень для видатних науковців щомісяця, починаючи з травня поточного року по квітень наступного року за рахунок коштів бюджету Харківської області.

У 2020 році в конкурсі на здобуття обласних іменних стипендій в галузі науки взяли участь 118 претендентів із 23-х вишів, 10-ти академічних і 9-ти галузевих наукових установ області (44 видатні науковці та 74 обдаровані молоді науковці). З них комітет з призначення обласних іменних стипендій в галузі науки на підставі пропозицій експертних комісій затвердив кандидатури 20-ти видатних і 20-ти обдарованих молодих вчених.

Детальніше: https://dniokh.gov.ua/?p=59345