Пішов з життя видатний вчений ХПІ Борис Байрачний

Колектив Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» поніс непоправну втрату. 14 вересня 2020 року на 85-му році життя помер доктор технічних наук, академік АН Вищої школи України, професор кафедри технічної електрохімії НТУ «ХПІ» Борис Іванович Байрачний. Він був видатним педагогом і талановитим вченим, зокрема, співавтором понад 500 наукових публікацій, в тому числі відомого підручника «Технічна електрохімія». Борису Івановичу присуджували стипендію Президента України за досягнення в науковій і педагогічній діяльності (2007 р.), а також нагороду Ярослава Мудрого за видатні досягнення в галузі науки і техніки (2008 р.).

Борис Іванович Байрачний народився 18 вересня 1935 року в селі Заміське Валківського району Харківської області. У 1959 році закінчив з відзнакою Харківський політехнічний інститут ім. В.І. Леніна (нині — НТУ «ХПІ»), є випускником кафедри технічної електрохімії.

У 1960-65 рр. Б.І. Байрачний працював у Фізико-технічному інституті НАН УРСР. З 1969 по 1973 рік обіймав посаду заступника декана, а з 1985 по 1990 рік — декан факультету технології неорганічних речовин. Крім того, в 1983-2013 рр. Борис Іванович завідував кафедрою технічної електрохімії.

Починаючи з 1990 року Борис Іванович Байрачний працював у наукових радах МОН та НАН України, а в 1993 році став академіком АН Вищої школи України. З 2000 по 2006 р. був членом експертної ради ВАК України.

Борис Іванович Байрачний був відомим фахівцем з механізму і кінетики анодних процесів на танталі, ніобії, титані, електросинтезу оксидних систем, які мають каталітичні, напівпровідникові та діелектричні властивості; теорії гідроелектрометалургічних процесів у промисловій екології, в електрохімічних виробництвах.

Б.І. Байрачний — співавтор п’яти підручників і навчальних посібників, має більше 300 наукових робіт, з них 52 авторських свідоцтва і патенти України. За свою діяльність він підготував двох докторів і двадцять сім кандидатів наук. Під його керівництвом виконано понад двісті дипломних робіт наукової спрямованості. Крім того, він працював у редколегії журналів «Гальванотехніка і обробка поверхні» та Віснику НТУ «ХПІ», мав творчі зв’язки з вченими Індії, Чехії, Франції.

Ректорат Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», колективи Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії, кафедри технічної електрохімії та громадськість університету висловлюють щирі співчуття рідним і близьким Бориса Івановича Байрачного.