Випускник ХПІ презентував у альма-матер свою розробку

НТУ «ХПІ» відвідав випускник університету, директор Національного агентства розвитку інформаційних технологій Нігерії доктор Агу Колінз Агу. Він провів презентацію розробки «Unity Board — IoT/AI STEAM Education Kit» — багатоканального пристрою (мікропроцесорної плати), для віддаленого збору даних і передачі їх до хмарного сховища. Його можна використовувати як для практичного навчання студентів, так і для наукових досліджень. На презентації були присутні проректори ХПІ, вчені вишу, студенти. Після закінчення презентації, Агу Колінз Агу подарував одну з мікропроцесорних плат рідному вишу.

«Я дуже вдячний за надану можливість зробити презентацію нашої розробки. Я дуже пишаюся тим, що закінчив Політех, який дав мені хороший фундамент. Завдяки цьому, я досяг кар’єрних вершин — сьогодні я працюю директором Національного агентства розвитку інформаційних технологій в Нігерії», — сказав випускник Харківського Політеху Агу Колінз Агу. Він провів презентацію розробленого пристрою Unity Board — IoT/AI STEAM Education Kit, а також продемонстрував його роботу.

Unity Board — комплект для розробки Інтернету речей, який об’єднує можливості підключення до Wi-Fi, GSM / GPRS, Bluetooth, USB, а також набір потужних датчиків (руху, вологості, температури та ін.), щоб здійснювати віддалений моніторинг навколишнього середовища і руху. Зібрані дані передаються до хмарного сховища. Наявність 128-ми каналів дозволяє легко створювати кілька пов’язаних проектів.

Розроблений пристрій може застосовуватися як в академічних, так і в дослідницьких цілях. Зокрема, студенти можуть використовувати його для практичного навчання Інтернету речей — організації різних процесів (віддаленого моніторингу стану об’єктів, збору великих даних для аналізу та ін.), які не вимагають участі людини. Прилад поєднує апаратне і програмне забезпечення, навчає фізичним обчисленням, приділяючи особливу увагу інформатиці та обчислювальному мисленню, розширюючи можливості в галузі штучного інтелекту, робототехніки, та ін.

Що стосується наукового застосування, то за словами доктора Агу Колінза Агу, зокрема, можливо використання приладу для реалізації проектів у сфері геліоенергетики, нафтогазовій галузі.

Наприкінці заходу Агу Колінз Агу подарував один екземпляр пристрою НТУ «ХПІ», який прийняв проректор з науково-педагогічної роботи вишу Магомедємін Гасанов.

Проректор з міжнародних зв’язків ХПІ Геннадій Хрипунов зазначив, що виш націлений на подальшу співпрацю, в найближчих планах — знайти точки дотику в наукових дослідженнях, галузі можливого застосування представленої розробки.

Крім того, з нагоди Дня незалежності Нігерії, який відзначався 1 жовтня, випускнику машинобудівного факультету ХПІ (1994р.), директору Національного агентства розвитку інформаційних технологій Нігерії доктору Агу Колінзу Агу вручили посвідчення члена асоціації випускників вишу, а також ювілейне подарункове видання про Харківський Політех.

Довідка:

Інтернет речей (англ. Internet of things, IoT) — концепція обчислювальної мережі фізичних предметів («речей»), оснащених вбудованими технологіями для взаємодії один з одним або із зовнішнім середовищем, яка розглядає організацію таких мереж як явище, здатне перебудувати економічні та суспільні процеси, виключає із частини дій і операцій необхідність участі людини.