У ХПІ вшанували пам’ять академіка Бориса Патона

27 листопада 2020 року в Музеї історії НТУ «ХПІ» відбувся захід, присвячений пам’яті видатного вченого зі світовим ім’ям, Президента Національної академії наук України, директора Науково-технічного комплексу «Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона» НАН України академіка Бориса Євгеновича Патона. Учасниками зустрічі були представники адміністрації ХПІ, викладачі, вчені вишу.

Вони розповіли про знайомство та роботу з видатним вченим Борисом Євгеновичем Патоном, а також про його зв’язки з Харківським Політехом. Серед спікерів заходу — проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ», професор Андрій Марченко; представники кафедри зварювання НТУ «ХПІ»: завідувач кафедри, професор Віталій Дмитрик, професор Микола Єфименко, аспірант кафедри Павло Ситников; декан факультету соціально-гуманітарних технологій НТУ «ХПІ», президент Академії військово-історичних наук і козацтва, професор Андрій Кіпенський.

Так, проректор НТУ «ХПІ» Андрій Марченко підкреслив, що академік Борис Патон мав величезний авторитет, а його наукова школа продовжує розвиватися і сьогодні, підтверджуючи високий рівень у світовій науці: «Природа подарувала нам Генія, талант якого був багатогранним, наукові досягнення стосувалися прогресивних методів зварювання, комплексних програм зварювального виробництва, в тому числі й живих тканин. Розроблена перша в світі технологія зварювання в космосі більше 20 років була неперевершеною. За своє життя він був відзначений багатьма нагородами СРСР, України, наукових співтовариств провідних держав світу, але вчений такого рівня повинен бути удостоєний Нобелівської премії. Я вважаю подарунком долі особисте знайомство та неодноразове спілкування з Борисом Євгеновичем. У бесідах він часто підкреслював, що є випускником Київської Політехніки, але разом з тим говорив, що для обороноздатності Радянського Союзу й України саме Харківський Політех робив і продовжує робити набагато більше, ніж його рідний університет. Адже відомо, що найкращій танк Другої світової війни, легендарний Т-34, був створений за участю випускників ХПІ. Пам’ять про академіка Бориса Євгеновича Патона, його життя, відданості справі, науці завжди буде зберігатися в серцях харківських політехніків».

Представники кафедри зварювання НТУ «ХПІ» — її завідувач професор Віталій Дмитрик і професор кафедри Микола Єфименко розповіли про внесок Б.Є. Патона у становлення цього підрозділу. «Борис Євгенович завжди був відкритий до спілкування, і я з теплотою згадую зустрічі з ним. Особливо ми вдячні Б. Патону за відродження кафедри зварювання, співробітники якої і зараз тісно співпрацюють із вченими Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона, виконують роботи із вдосконалення розробок виготовлення роторів турбін великої потужності для АЕС і ТЕС. Головне — що є школа Патона, школа однодумців, і вона продовжує працювати на користь країни, примножуючи велич вітчизняної науки», — сказав зав. кафедри зварювання НТУ «ХПІ» Віталій Дмитрик.

У свою чергу, аспірант кафедри зварювання ХПІ Павло Ситников підготував доповідь на тему «Патонівська школа та науково-технічний прогрес». Вона містила історичні документи, цікаві факти з життя та професійної діяльності академіка Б.Є. Патона.

Декан факультету соціально-гуманітарних технологій НТУ «ХПІ», професор Андрій Кіпенський наголосив на важливості проведення таких заходів: «Історію не можна переписати. Важливо її знати та вчитися на прикладі таких постатей, як династія Патонів. Саме зв’язок поколінь, передача досвіду, вищих цінностей є стрижнем успішного розвитку та просування вперед. Діяльність академіка Бориса Євгеновича Патона для молоді Харківської Політеху — приклад справжнього служіння науці та країні».

Крім того, гості зустрічі могли ознайомитися з тематичною виставкою, що присвячена Б.Є. Патону. Зазначимо, що цей захід відбувся з ініціативи аспіранта кафедри зварювання НТУ «ХПІ» Павла Ситникова, за підтримки Академії військово-історичних наук і козацтва, Всеукраїнської громадської організації товариства зварників України.

 

 

Довідка:

Борис Євгенович Патон (27 листопада 1918р. — 19 серпня 2020р.) —  радянський та український вчений в галузі зварювальних процесів, металургії та технології металів, доктор технічних наук, Президент НАН України (1962 —2020), перший нагороджений знаком «Герой України».

Був директором Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України (з 1953р.); генеральним директором Міжгалузевого науково-технічного комплексу Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона (з 1986р.), Президентом Міжнародної асоціації академій наук (з 1993 р.), членом Ради з питань науки і науково-технічної політики при Президентові України (з 1996 р.), Головою Комітету з Державної премії України в галузі науки і техніки (з 1996р.), членом Державної комісії з питань реформування, розвитку Збройних сил України, першим заступником голови Національної ради зі сталого розвитку України (з 2003р.). Автор понад 1000 публікацій, в тому числі 20 монографій; більше 400 винаходів.