70-річний шлях університетської газети

Газета НТУ «ХПІ» «Політехнік» відзначає 70-річний ювілей. За цей час з друку вийшло більше двох з половиною тисяч випусків цього видання — головного рупора історій та подій Харківського Політеху. За вагомий внесок у розвиток вищої освіти України та української журналістики, а також з нагоди 70-річчя від дня заснування, газета «Політехнік» була нагороджена Почесною грамотою Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

У першому випуску газети, датованому 1 січня 1951 року, ректор ХПІ Михайло Федорович Семко писав: «Сталася ще одна важлива подія в житті нашого інституту: ми випускаємо інститутську багатотиражку, вона повинна бути важливим знаряддям мобілізації всього колективу для вирішення завдань, що стоять перед ним».

Вже більше 70-ти років газета «Політехнік» успішно справляється з покладеними на неї завданнями. На сторінках видання — весь спектр освітнього, наукового, спортивного, культурного життя НТУ «ХПІ». «Політехнік» пише про навчання та наукові дослідження, створення передових технологій, про конкурси та ініціативи студентів і викладачів, про інтеграцію в європейський і світовий освітній простір та багато іншого. Серед найбільш популярних тем газети — працевлаштування випускників, розповіді про життя та кар’єру кращих з них, співпраця з роботодавцями.

За ці роки вийшло більше двох з половиною тисяч друкованих випусків газети «Політехнік», в 2004 році на сайті університету з’явилася своя сторінка, яку відвідало близько 800 тисяч читачів!

Діяльність газети високо оцінена і за межами ХПІ. «Політехнік» багаторазово був переможцем і призером обласних конкурсів, зокрема «Часопис». У 2016 році газету відзначили Почесною грамотою Секретаріату НСЖУ за вагомий внесок у розвиток української журналістики, в 2021 році — з нагоди 70-річного ювілею — «Політехнік» отримав ще одну Почесну грамоту Національної спілки журналістів України «за вагомий внесок у розвиток вищої освіти України та української журналістики».

Всі ці заслуги внутрішньокорпоративної газети ХПІ — результат роботи високопрофесійних журналістів редакції. Так, головний редактор «Політехніка» (1984—2017 рр.) Світлана Землянська — володар численних нагород, зокрема Золотої медалі української журналістики, діючий головний редактор газети ХПІ Ігор Гайовий в 2020 році був відзначений Почесною грамотою Харківської обласної державної адміністрації на честь 135-річчя НТУ «ХПІ».

«Журналісти всіх поколінь, які працювали і працюють в нашій газеті, передають в своїх публікаціях особливу атмосферу патріотизму, непідробного колективізму, щирості в стосунках і, звичайно ж, розвиток потужного, в першу чергу, людського, потенціалу нашого університету. З колективом редакції газету створюють і самі політехніки — викладачі та студенти, автори багатьох публікацій», — пишуть про свою діяльність фахівці редакції «Політехніка».

Від імені трудового колективу харківського Політеху, ректорату, Центру медіакомунікацій НТУ «ХПІ» вітаємо «Політехнік» із ювілеєм! Бажаємо подальших творчих перемог, натхнення, розвитку та збільшення кількості читачів!