ХПІ сумує: пішла з життя професор-хімік Марина Ведь

На 60-му році життя померла відома вчена, фахівець в галузі хімічних технологій і сучасного матеріалознавства, професор кафедри загальної та неорганічної хімії, доктор технічних наук НТУ «ХПІ» Марина Віталіївна Ведь.

Марина Віталіївна народилася 9 травня 1961 року в Харкові. Закінчила з відзнакою Харківський політехнічний інститут. Саме тут залишилася працювати: інженером, науковим співробітником, старшим науковим співробітником кафедри технічної електрохімії. У 1995 р. обійняла посаду доцента, потім професора кафедри загальної та неорганічної хімії, де викладала дисципліни хіміко-технологічного напряму.

Професор М.В. Ведь успішно вела наукову, організаційну та педагогічну діяльність.

За свої важливі наукові результати в галузі технологій формування конверсійних і композиційних покриттів для зміцнення поверхні виробів Марина Ведь була відзначена золотими медалями міжнародного конкурсу винаходів та інновацій «Новий час» у 2007 та 2010 рр.

Також вчена вела плідну наукову роботу, що спрямована на розвиток і підвищення боєздатності Збройних сил України, свідчення чого — дипломи переможця конкурсів наукових розробок Міністерства оборони України в 2013, 2016 і 2017 рр.

Марина Віталіївна входила до складу двох спеціалізованих вчених рад із захисту докторських і кандидатських дисертацій в НТУ «ХПІ» та «УДХТУ» (м. Дніпро), була членом наукової ради НАН України з проблеми «електрохімія», брала участь в організації професійних наукових форумів. У 2014 р — переможець обласного конкурсу «Вища школа Харківщини — кращі імена» в номінації «Викладач фундаментальних дисциплін».

У 2016 році як запрошений професор М.В. Ведь викладала курс лекцій з наноматеріалознавства в Казахському національному університеті імені Аль-Фарабі (м. Алмати).

Марина Віталіївна була делегатом від України робочої групи з електрохімічної інженерії, яка входить до складу Європейської федерації хімічної інженерії. Професор Ведь — рецензент визнаних журналів «Corrosion Science», «Surface and Coating Technology».

За заслуги перед українським народом у 2018 році була нагороджена Грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою Харківської обласної державної адміністрації та нагрудними знаками за вагомий особистий внесок у реалізацію завдань сучасної державної політики в галузі освіти, сумлінну працю, високий рівень професійної майстерності.

На рахунку Марини Віталіївни 800 науково-педагогічних праць: більше 350 статей, 12 підручників, серед яких три англомовні, навчальні посібники, 13 монографій, що видані в Україні та за її межами, 90 авторських свідоцтв і патентів. Як науковий керівник підготувала п’ять кандидатів наук і одного доктора наук.

Ректорат Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», колективи Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії, кафедри загальної та неорганічної хімії ХПІ висловлюють щирі співчуття родині Марини Віталіївни Ведь. Вічна пам’ять!