День відкритих дверей ХПІ: Новий формат та нові локації

28 лютого 2021 року Національний технічний університет «ХПІ» організував День відкритих дверей в дистанційному форматі. Місцем для онлайн трансляції став стартап-центр SPARK НТУ «ХПІ». Прямий ефір проходив на сторінках соцмереж вишу: Facebook, Instagram, Youtube. Протягом трьох годин, представники ХПІ розповідали абітурієнтам, батькам, усім охочим про потенціал Харківського Політеху. У глядачів була можливість побачити інтерв’ю з ректором Євгеном Соколом, який відповів на найактуальніші питання абітурієнтів, познайомитися з деканами факультетів та директорами інститутів вишу, а також основними напрямами, які пропонує університет. Крім того, представники приймальної комісії ХПІ виступили з презентацією про правила та особливості вступної кампанії 2021 року.

Прямий ефір Дня відкритих дверей стартував із діалогу з ректором НТУ «ХПІ» професором Євгеном Соколом. Він відповів на низку питань про університет: його діяльність, можливості, які надаються студентам.

«Головні переваги ХПІ — в тих позиціях, які є лише у нас. Це — рейтинг QS World University Rankings, в якому ми посідаємо перше місце серед технічних вишів України. У нас є Палац студентів, де дуже цікаве навчання різним видам мистецтва. Ми запустили Інноваційний кампус, який спрямований на підготовку фахівців для сфери IT. І такої програми немає ні у кого в Україні. І, безумовно, Спорткомплекс, військова кафедра. Я хочу сказати: «Вступайте до ХПІ!», тому що ви будете впевнені, що почали будувати собі хорошу майбутню кар’єру. І це приведе вас до тих вершин, які лише можуть бути у людини», — закликав ректор ХПІ Євген Сокол.

Про те, в чому особливість напрямів, за якими проходить навчання в ХПІ, розповіли директори і декани факультетів та інститутів університету.

Так, директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін зазначив, що вища освіта — це шлях до отримання роботи мрії: «Поєднання інновацій та інформаційних технологій — запорука щасливого майбутнього, де ти — творчо розвинута особистість. Інженерно-фізичний інститут ХПІ є базою для фундаментальної фізико-математичної підготовки. Ми даємо її студентам, але разом з тим Політех — це місце для прикладних досліджень, тому поєднання фундаменту з прикладним напрямом — це і є подих, спрямування на інновації. Якщо ви хочете бути тим, хто створює нові технології, нові рішення, створювати майбутнє, то вам — до ХПІ!».

За словами директора Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту ХПІ Віталія Єпіфанова, випускники вишу користуються великим попитом у роботодавців: «Ми ведемо підготовку за сучасними спеціальностями, які пов’язані з діяльністю великих підприємств і сучасними технологіями. Галузь машинобудування — дуже потужний напрям. Транспортні технології, їх розробка, організація сервісу, експлуатації, обслуговування транспортних засобів різного призначення: від автомобілів до військової техніки, та інше. Щороку роботодавці до нас приходять зі своїми заявками, ми спілкуємося і бачимо, що є потреба саме в цих напрямах».

«ХПІ — це найбільш затребувані спеціальності на ринку праці не тільки України, але й всієї Західної Європи. Тому що ХПІ — це майбутнє для вашої дитини, для ваших родичів і для вас», — сказав директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Роман Томашевський.

Різноманітність хімічних спеціальностей і велику кількість фахівців-викладачів — 39 докторів наук з хімічних технологій та інженерії — підкреслив директор Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії ХПІ Ігор Рищенко: «Без всякого сумніву, повний цикл фундаментальної прикладної підготовки в Україні в сфері хімічних технологій надає тільки Харківський політехнічний інститут. Від видобутку нафти, газу і конденсату до переробки у всі можливі й неможливі органічні та неорганічні необхідні людству продукти».

Представники IT-напряму ХПІ — декан факультету комп’ютерних та інформаційних технологій Максим Главчев і декан факультету комп’ютерних наук і програмної інженерії Максим Малько — розповіли, що сучасні програми і підходи до навчання забезпечують випускникам-айтішникам ХПІ професію і гарну роботу. Політехніки завжди затребувані на ринку праці, і, більш того, будучи студентами, у вільний час або влітку, починають працювати.

Гуманітарії Харківського Політеху не відстають від технарів у плані використання сучасних підходів до підготовки фахівців. «У нас виходить такий синергетичний ефект, тому що на кафедрі працюють не лише кандидати наук з педагогіки або психології, а також мистецтв, технічних наук, державного управління та інших. Психологія — спеціальність 21-го століття. Щоб працювати з великою кількістю людей, стати успішним, мати ефективну роботу, потрібно знати, як мобілізувати людей, співробітників, спілкуватися — це головне для досягнення успіху», — зазначив доцент кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами ХПІ Юрій Панфілов.

Про те, як в ХПІ навчають перекладачів і запалюють в них творчий вогонь до нових звершень, розповіла доцент кафедри ділової іноземної мови та перекладу ХПІ Нуну Акоп’янц: «Під час навчання студенти беруть участь у багатьох цікавих заходах, наприклад, театрі англійських мініатюр, де студенти проявляють свій акторський талант і вчать іноземну мову. Крім того, у нас велика кількість стажувань, спілкування з native speaker (носієм мови), які приїжджають і проводять пари. Студенти — просто в захваті!».

Бізнес-освіта в ХПІ дає можливість навчатися не лише українською, англійською та французькою мовами, вона підкріплена тісним зв’язком із різними підприємствами і організаціями, а також пропонує поїздки за кордон. «Багато наших студентів навчаються за кордоном. Звичайно ж, якщо ви знаєте англійську або німецьку мову. У цьому семестрі десь 25 осіб поїхали до Німеччини, Словенії. Зараз ми налагоджуємо контакти з Францією, крім того є Скандинавські країни, Угорщина, Польща — вибирайте все, що побажаєте. Запозичивши там досвід, ви зможете його реалізувати вже тут. Крім того, наші студенти беруть участь в стартап-проектах, не лише в Харкові, але й у Києві, і вже виходять на міжнародний рівень», — підкреслив директор Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу ХПІ Олександр Манойленко.

Потрібно зазначити, що для підтримки і розвитку стартап-руху студентів, вчених ХПІ, а також усіх, кому необхідна консультація в цій сфері, в НТУ «ХПІ» створили стартап-центр SPARK. «Харківський політех — поки єдиний в Україні технічний виш, де є стартап-центр, який допомагає всім учасникам, студентам розвивати свої бізнес навички, стартап-проекти, формувати стартап-культуру і підприємницький дух серед молоді. Це прекрасна можливість реалізувати не лише свої знання та досвід, а й отримати нові компетенції та стати успішним не тільки в чиємусь бізнесі, але й відкрити свою власну справу», — сказала директор стартап-центру «SPARK» ХПІ Марія Маслак.

Крім того, ХПІ — це ще й можливість отримати військову освіту. «Інститут танкових військ ХПІ — це потужна і сучасна матеріально-технічна база. Унікальні спеціальності, які є в нашому інституті, затребувані не лише в Збройних силах України, а й інших структурах сектора безпеки і оборони України. Наші випускники служать у всіх родах військ: у Національній гвардії, в Державній прикордонній службі, можуть проходити службу в Державній службі надзвичайних ситуацій та інших», — зазначив заступник начальника Інституту танкових військ ХПІ з навчальної роботи полковник Володимир Марущенко.

Харківський Політех надає не лише безліч можливостей для українських студентів, а ще й громадян інших країн. «ХПІ — це багатонаціональна сім’я. У нашому університеті навчаються іноземні студенти з понад 60 країн світу, майже 1500 осіб. Маючи хорошу матеріально-технічну базу, класний професорсько-викладацький склад, спорткомплекс, басейн — ХПІ приваблює іноземних студентів усіма спектрами свого життя. Кожен інститут, факультет ХПІ має топові спеціальності, на які вступають абітурієнти з азіатських країн, країн Близького Сходу та інших. Тут, в Харківському Політеху, найбільш сприятливі умови для іноземних студентів з погляду мови навчання — це англійська, українська та французька», — розповів декан факультету міжнародної освіти ХПІ Дмитро Кудій.

Дивіться запис прямого ефіру Дня відкритих дверей НТУ «ХПІ» у Youtube: «Діалог з ректором ХПІ Євгеном Соколом», «Знайомство з деканами, спеціальностями та освітніми програмами», «Правила прийому 2021 (частина 1)», «Правила прийому 2021 (частина 2)», а також в Instagram.

Знайти корисну інформацію про вступну кампанію 2021 року, а також ознайомитися з усіма спеціальностями ХПІ можна на сайті: http://vstup.kpi.kharkov.ua/

Щоб дізнаватися актуальну інформацію про події ХПІ, підписуйтесь на сторінки вишу в соціальних мережах: Facebook, Instagram.

Довідка:

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (НТУ «ХПІ») засновано в 1885 році. На сьогоднішній день в ХПІ навчається понад 15 тисяч студентів за 43 спеціальностями. До його складу входять 6 інститутів (Військовий інститут танкових військ, Навчально-науковий інститут енергетики, електроніки та електромеханіки, Навчально-науковий інститут механічної інженерії і транспорту, Навчально-науковий інженерно-фізичний інститут, Навчально-науковий інститут хімічних технологій та інженерії, Навчально науковий інститут економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу) і 4 факультети (Факультет соціально-гуманітарних технологій, Факультет комп’ютерних наук і програмної інженерії, Факультет комп’ютерних та інформаційних технологій, Факультет міжнародної освіти), в рамках яких діють 89 кафедр. Також в ХПІ є Центр заочного та дистанційного навчання, Міжгалузевий інститут післядипломної освіти.

НТУ «ХПІ» входить до рейтингу кращих університетів світу QS World University Rankings, де утримує титул кращого технічного університету України, а також до світового рейтингу дослідницьких університетів THE World University Rankings.