ХПІ пропонує участь у створенні RnD центру хімічного кластера

В НТУ «ХПІ» відбулися переговори з керівництвом підприємства, що випускає полімерну тару — ТОВ «Харків Хімпром». Йшлося про виробничу, освітню, наукову співпрацю. Зокрема, сторони обговорили питання підготовки фахівців для роботи в компанії, розвиток Кластера хімічної промисловості Харківської області, а також створення сучасного наукового центру, де будуть розробляти нові технології та продукти.

«Ми відчуваємо кадровий голод — немає молодих фахівців, які могли б закріпитися на підприємстві, і в подальшому працювати. Ми активно співпрацюємо з кафедрою технології пластичних мас і біологічно активних полімерів, проте, оскільки наша компанія сьогодні розширює сферу своєї діяльності (мікродобрива, виробництво дізрозчинів), нам потрібні кадри й іншого профілю», — повідомив директор ТОВ «Харків Хімпром» Олександр Тимофєєв.

Як зазначив ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, ХПІ готовий до співпраці в цьому питанні, пропонуючи використовувати мотиваційний досвід дуального партнерства університету з компанією «Південкабель». Вже з третього курсу студенти мають можливість навчатися і паралельно працювати на профільному підприємстві, водночас отримуючи заробітну плату.

«Починаючи зі студентської лави, студент набуває навичок роботи, спілкується з роботодавцем, розуміє запити підприємства, і до моменту закінчення вишу освоює той мінімум, який йому необхідний для ефективної праці. До того ж у молодої людини внутрішньо складається розуміння, що ось робоче місце, а ось — заробітна плата. Тобто з’являється такий безпосередній зв’язок між роботодавцем і студентом», — сказав Євген Сокол.

Сторони також обговорили участь НТУ «ХПІ» у розвитку Кластера хімічної промисловості Харківської області, і його «серця» — RnD центру. За словами глави кластера Олександра Тимофєєва, мова йде про науковий центр, де будуть розроблятися нові технології та продукти: «Ми плануємо купити сучасне обладнання і залучати фахівців, наукові кадри, які будуть ставити завдання, адже Харківський регіон славиться розвиненою хімічною і фармацевтичною промисловістю. Одна з наших ідей — зробити замкнутий цикл: від виробництва сировини до поширення готових виробів».

Ректор Євген Сокол зазначив, що у ХПІ є досвід участі в кластерах різної спеціалізації, тому університет підтримає це починання і запропонував максимальну участь харківського Політеху в створенні RnD центру: «Харківський Політех готовий стати майданчиком для цього центру. Фактично наш університет перекриває всю хімічну палітру регіону в галузі підготовки фахівців для промисловості: це наш Навчально-науковий інститут хімічних технологій та інженерії НТУ «ХПІ». Тому ми раді співпраці і готові підтримати цю ініціативу. Треба будувати новий світ і нові технології!».

Учасники зустрічі домовилися про підготовку угоди про співпрацю між ТОВ «Харків Хімпром» і НТУ «ХПІ».

Довідка:

У переговорах взяли участь: директор ТОВ «Харків Хімпром» Олександр Тимофєєв, представники НТУ «ХПІ» — ректор Євген Сокол, професор кафедри інтегрованих технологій, процесів і апаратів Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії, Почесний ректор Леонід Товажнянський, директор Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Ігор Рищенко, проректор з науково-педагогічної роботи Магомедємін Гасанов.

ТОВ «Харків Хімпром» — підприємство, яке спеціалізується на виробництві пластикових каністр, призначених для зберігання і транспортування рідких хімічних речовин, а також харчової продукції. Матеріали і технології, що використовуються (застосування поліетилену високої щільності з нанесенням захисного шару з поліаміду методом трьох-п’ятишарової коекструзії (COEX), дозволяють використовувати каністри для зберігання небезпечних хімічних речовин: агрохімії; пестицидів; будівельних сумішей (шпаклівки, ґрунтовки, лаки, фарби, кислоти, клеї); автохімії (тосол, антифриз, омивачі, паливо і паливні присадки, мастила); побутової хімії (миючі засоби, шампуні); харчової продукції (спирти, виноматеріали, жири, барвники); інших. Близько 60% продукції ТОВ «Харків Хімпром» експортується в країни ЄС.

Компанія заснована в 2004 році, на цей момент працює близько 300 осіб.