Ректор ХПІ Євген Сокол: Кластер повинен стати локомотивом української науки

23 березня 2021 року ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол взяв участь у конференції «Презентація ландшафту Індустрії 4.0 Харківського регіону». Захід проходив в очному і дистанційному форматах на базі Unit.city Kharkiv і об’єднав представників харківських промислових підприємств, кластерів і вишів. Зокрема, Євген Сокол розповів про своє бачення розвитку індустрії. На його думку, важливу роль в цьому відіграє з’єднання бізнесу, промисловості, науки, освіти та створення на базі університетів RnD-центрів.

Конференція відбулася в рамках індустріальних днів ЄС та проекту ClusteRISE. Серед тем, які обговорювали учасники: стан інноваційних стратегій в промисловості, презентації кращих інноваторів Індустрії 4.0 і перспектив зближення в цій сфері з Європейським союзом.

Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол виступив в секції «Регіональний ландшафт Індустрії 4.0, як інструмент розвитку інновацій, експорту та інтернаціоналізації». Його основний меседж був про важливість створення RnD-центрів світового рівня, які будуть обладнані сучасним устаткуванням, і залучення кращих вчених.

«Якщо ми орієнтуємося на світовий досвід, то кластери створюються для того, щоб вони організовували RnD-центри на базі відповідних найбільш потужних установ. Як правило, це — університети. Об’єднуючи підприємства, які спрямовані на вирішення конкретних питань, кластер має фінансову можливість створити RnD-центри світового рівня, залучити професійних вчених з різних університетів, науково-дослідних інститутів і там розробляти інноваційні підходи для вирішення багатьох наукових програм. Я хотів би, щоб наші керівники кластерів зрозуміли, що потрібно докласти зусиль і ухвалити рішення — де, як і з якою метою їх створювати. А підприємства зможуть звертатися до цих RnD-центрів і ставити завдання для вирішення. Таким чином, ми можемо досягати значних результатів і впроваджувати їх! Кластер повинен стати локомотивом, який буде рухати вперед інновації і наукову думку, яка є в українських університетах та НДІ», — сказав ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Крім того, Євген Сокол наголосив на необхідності розвитку стартап культури серед молоді та вчених: «Ми говоримо про стартапи як форму інновацій, ми говоримо про RnD-центри як форму інновацій, але на сьогоднішній день такі інструменти відсутні. І не тому, що немає ідей, а тому, що поки всі слабо розуміють, що таке стартап, як його створити, яка повинна бути команда. Саме для цього ми відкрили стартап-центр Spark НТУ «ХПІ», де зараз проходить предстартап школа, яка вчить і молодь і провідних вчених».

Зазначимо, що в конференції також взяли участь й інші представники НТУ «ХПІ»: координатор eō Вusiness Incubators у Харкові, професор Едуард Сімсон, а також експерт з кластерного розвитку, професор Тарас Данько, який був модератором однієї з секцій конференції.

Повний виступ Євгена Сокола — тут.

Довідка:

Організатори: Громадський союз «Харківський кластер «Інжиніринг — Автоматизація — Машинобудування» спільно з Асоціацією підприємств промислової автоматизації України (АППАУ) і платформою INDUSTRY4UKRAINE.

Індустріальні дні ЄС (EU industry days) — серія щорічних заходів Євросоюзу для популяризації промисловості. Вони проходять у багатьох країнах ЄС і є майданчиком для обговорення викликів, можливостей і вироблення промислової політики в діалозі з широким колом партнерів.

Проект ClusteRISE націлений на запуск двох пілотних кластерів по моделі ІАМ (Інжиніринг — Автоматизація — Машинобудування) в регіонах Харкова та Запоріжжя. Проект виконує Асоціація підприємств промислової автоматизації України (АППАУ) за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH). Проект почався в серпні 2020 і триватиме до грудня 2021.

Асоціація підприємств промислової автоматизації України (АППАУ) — одна з провідних українських бізнес-асоціацій, яка об’єднує понад 50 учасників промислових хайтек секторів. Асоціація є координатором національного руху «Індустрія 4.0 в Україні» та розробником проекту національної стратегії індустрії 4.0. Вона курує Технічний комітет 185 «Промислова автоматизація», є ідеологом концепцій мережі Центрів індустрії 4.0, кластерів ІАМ, промислових акселераторів і галузевих дорожніх карт цифрової трансформації.