Україні потрібен ковток свіжого повітря в науці — Вчені ХПІ виступили на прес-конференції

Провідні дослідники Харківського Політеху стали головними спікерами прес-конференції «Реальні реформи та інвестиції. Що потрібно українській науці?». Захід був організований Харківським прес-клубом 13 травня та приурочений до Міжнародного дня науки. Експертами виступили — проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ», професор Андрій Марченко; голова Ради молодих вчених НТУ «ХПІ», доцент кафедри промислової та біомедичної електроніки Богдан Стисло; доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ», популяризатор STEM освіти в Україні Ксенія Мінакова. В ході прес-конференції вчені вишу розповіли про фінансування, популяризацію української науки, дали оцінку її ефективності. Також говорили про значення науки для розвитку регіону та країни, про участь харківських вчених, зокрема й політехніків, у міжнародних програмах і відповідали на запитання журналістів.

Як зазначив проректор з наукової роботи ХПІ Андрій Марченко, за останні 15-20 років Україна має найнижчі в Європі витрати на науку у відсотках від ВВП. «За цей період фінансування науки у відсотках від ВВП було у 15-20 разів менше, ніж в Ізраїлі та Швеції, у 10-15 разів менше, ніж у США та EU». За словами доповідача, наслідок такого ставлення до науки — щорічне скорочення числа науковців, падіння престижу університетів, держави. На думку професора Марченка, необхідно змінювати насамперед ставлення держави до науки, а також вести роботу щодо її популяризації. «Інвестиції в науку — це інвестиції в майбутнє», — процитував професора Володимира Семиноженка проректор ХПІ.

За словами голови Ради молодих вчених Харківського Політеху Богдана Стисла, сьогодні молодий науковець — людина, яка приносить в жертву добробут сім’ї в ім’я науки. Але таких людей дуже багато. Вони прагнуть творити та створювати. Також Богдан вказав і на проблему популяризації науки. На його думку, любов до науки треба розвивати ще у шкільному віці.

Експерти ХПІ розповіли, що Харківський Політех веде активну роботу в цьому напрямі. Такі заходи як «Канікули з Політехом», проект «Слідами Чорнобиля» та інше. Також виш бере участь у багатьох  міжнародних і національних проектах з інновацій. Для розвитку новаторства в ХПІ було відкрито стартап-центр «Spark», створено «Innovation Campus» та ін.

Доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова вважає, що ставлення до науки формує оточення — сім’я та батьки. Вчена також розповіла, як у Політеху вчать популяризувати науку на прикладі проекту «STEM» для школярів і вчителів.

На завершення прес-конференції експерти ХПІ дійшли таких висновків: для розвитку українська наука потребує державних реформ, які прописані професіоналами, зміни ставлення суспільства до науки, інноваційних відкриттів.

«Україні потрібен ковток свіжого повітря: придумати щось нове, яскраве, інноваційне. Так, нам не вистачає свого Ілона Маска, щоб науку обговорювали, про неї говорили і це було на слуху в суспільстві», — зазначила Ксенія Мінакова.

Відео прес-конференції можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=H-XNDcETUGw

 

Довідка:

Перший в Харкові стартап-центр «SPARK» НТУ «ХПІ» було відкрито 25 листопада 2020 р. Це — величезний простір, площею понад 600 кв. метрів, що розрахований на 150 місць. Головне завдання Центру — підтримка стартапів на всіх етапах розвитку: від розробки ідеї до її комерціалізації. Аудиторія «SPARK» — молоді вчені, студенти та школярі, а головні спікери — інвестори, представники фондів, провідних консалтингових агентств, бізнесмени як України, так і США.

Проект «Канікули з Політехом» стартував восени 2017 року. Його організаторами і спікерами є викладачі, аспіранти, студенти різних кафедр НТУ «ХПІ». Протягом тижня, у період шкільних канікул, дітям презентують програму різноманітних заходів — майстер-класів, воркшопів, інтерактивних ігор та лекцій, лабораторних робіт, демонстрацій, дослідів. Гостями Канікул стають не лише діти, а й дорослі — їхні батьки, вчителі. Головна ідея проекту — показати природничі (хімію, фізику, математику та ін.), соціальні науки цікаво, зацікавити дітей займатися наукою в майбутньому. Для цього лектори використовують STEM-підхід у своїх заходах, дозволяючи учасникам занурюватися в наукове середовище, брати участь в практичних демонстраціях, працювати в командах.

Innovation Campus — інноваційна освітня програма, розроблена командою українських IT-фахівців у співпраці з НТУ «ХПІ». Концепція програми — перехід від декларативної схеми навчання, основою якої є отримання знань, до проектної схеми, спрямованої на набуття практичних навичок створення продуктів і систем. Це принципово нова система навчання, яка забезпечує бакалаврську підготовку високого міжнародного рівня. Студенти ХПІ можуть навчатися інформаційним технологіям, ґрунтуючись на принципах гейміфікації та peer-to-peer (співпраця на рівних).