«Poli‒Т» ― багатофункціональне ноу-хау вчених ХПІ

Харківські політехніки створили вдосконалений аерозольний генератор  ― багатофункціональну установку, що дозволяє гасити пожежі, маскувати військову техніку, захищати рослини від шкідників і заморозків, наносити зносостійке та корозійностійке покриття на вироби з металу та навіть стимулювати дощ. За допомогою цієї технології можна  розподіляти рідину на великій території у вигляді туману. Творці даної установки, яку назвали «Poli-Т» ― колектив Навчально-наукових інститутів: енергетики, електроніки електромеханіки, а також механічної інженерії та транспорту НТУ «ХПІ». Генератор ― стартап політехніків, з яким вони беруть участь в освітньо-стипендіальній програмі CIG R & D LAB від Chernovetskyi Investment Group (CIG).

Як зазначив керівник проекту, завідувач кафедри загальної електротехніки НТУ «ХПІ» Костянтин Коритченко, в «Poli-Т» реалізована новітня енергоефективна технологія надзвукового згоряння палива.

«Під час тривалих пошуків і роботи над генератором ми навчилися управляти таким небезпечним явищем, як детонація. У розробленому зразку відбувається детонація суміші бензину з повітрям з періодичністю 25 разів у секунду. Саме детонаційна хвиля подрібнює речовину для створення аерозолі. Також детонаційне згоряння робить установку дуже потужною, тому що тиск в ударній хвилі перевищує 25 атмосфер, а повна потужність генератора досягає 50 кВт», ― розповів Костянтин Коритченко.

Багатофункціональний винахід вчених ХПІ використовується для вирішення завдань різних напрямів. Так, в промисловості ця установка використовується для нанесення зносостійких, корозійностійких покриттів на вироби з металу, кераміки та металокераміки. У сільському господарстві Poli-Т забезпечує захист рослин від заморозків, покриваючи їх теплою екологічної піною. Розробники говорять, що технологія не потребує витрат в кілька тон води на гектар та  є мобільною, що підвищує її конкурентоспроможність. Ноу-хау використовують також для дезінсекції дерев в садах і зерносховищах.

Крім того, Poli-Т можна використовувати для гасіння пожежі в приміщеннях, забезпечуючи дбайливу боротьбу з лихом. Так, стандартне гасіння проводиться шляхом використання великої кількості води, що також тягне за собою псування майна. Установка харківських політехніків заповнює приміщення водяним туманом, що в десятки разів зменшує витрати води та підвищує шанси зберегти техніку, меблі та інше. Як перспективний напрям ― політехніки проводять дослідження можливості застосування установки для стимулювання дощів.

Особливий інтерес аерозольний генератор Poli-Т викликає і у військових, оскільки він дозволяє маскувати озброєння та техніку Збройних Сил України. За словами розробників, головна особливість агрегату ― простота конструкції, мобільність та висока ефективність використання в надскладних умовах. Тому зразок техніки повезли до Києва для участі у виставці «Зброя та безпека ‒ 2021».

 

Довідка:

Проект CIG R & D Lab реалізується в рамках меморандуму між НТУ «ХПІ» та Chernovetskyi Investment Group (CIG), підписаного в серпні 2018 року.

Влітку 2019 року в НТУ «ХПІ» відбувся фінал першого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R & D LAB від CIG. За підсумками, комісія визначила дві кращі роботи ― «Інноваційний проект: розробка технології виробництва люмінесцентної тротуарної плитки» і «Реконструкція та модернізація теплоенергетичного сектора Харкова». Команди-розробники отримали від CIG інвестиції для подальшого розвитку проектів. Перша команда ― 400 тис. грн., друга ― 100 тисяч грн.

У фіналі другого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG в 2020 році було відібрано два кращих стартапа: чат-бот психолог зі штучним інтелектом «Elomia» і проект «Space Ceramic» ― технологія виробництва елітного лицьової цегли і керамічної черепиці з декоративним металевим покриттям. Кожна з команд-переможців отримала від CIG інвестиції в розмірі 250 тис. гривень на подальший розвиток своїх стартапів.

Chernovetskyi Investment Group (CIG) ― одна з найбільших інвестиційних компаній на ринку Східної Європи, була заснована в 2013 році. Детальніше: https://cig.vc/