Команди ХПІ стали переможцями національного стартап змагання

Вчені та студенти НТУ «ХПІ» взяли участь у VI щорічному всеукраїнському конкурсі «Національні стартап змагання України 2021». Харківські політехніки представили свої інноваційні проекти для вирішення актуальних питань сучасного глобального світу. За результатами оцінювання робіт, дві команди ХПІ отримали нагороди. Стартап Elomia — програма зі штучним інтелектом для надання психологічної допомоги — став переможцем і представить Україну на Всесвітніх змаганнях університетських стартапів у Китаї. Винахід Smoke Free Air Tech — рішення для очищення повітря з індустріальних труб — отримав спеціальну нагороду «Sustainability Award». Всього на конкурс подали заявки понад сотня команд з більш як 30-ти вищих навчальних закладів України.

Фінал Національних стартап змагань України 2021 року відбувся в Києві 2 вересня, де учасники демонстрували свої проекти.

За підсумками конкурсу, 1-е місце розділили два проекти, один з яких — Elomia від команди харківського Політеху. Стартап являє собою мобільну програму, яка за допомогою штучного інтелекту надає користувачеві базову психологічну підтримку в будь-який час. Розробники зазначають, що їхня мета — створити штучний інтелект, який зможе лікувати ментальні проблеми так само ефективно, як і реальна людина, щоб у майбутньому таку допомогу міг отримати кожен, незалежно від свого доходу та місцезнаходження. Крім того, проект «Elomia» був відзначений в одній з категорій змагання — «Здоров’я». Ставши переможцем конкурсу, команда отримала можливість представляти Україну на Всесвітніх змаганнях університетських стартапів у Китаї. Захід відбудеться в Шанхаї в листопаді цього року. Молоді підприємці поборються за звання кращого студентського стартапу світу. Передбачається, що учасниками будуть представники більше 45-ти країн світу.

Ще один проект ХПІ був відзначений спеціальною нагородою «Sustainability Award». Її отримала команда WELight за стартап «Smoke Free Air Tech» — рішення для очищення повітря з індустріальних труб. Винахід може застосовуватися на підприємствах з циклом «брудного» виробництва; в домогосподарствах, де використовують твердопаливні котли; і безпосередньо компаніями-виробниками твердопаливних котлів і систем вентиляції. Засновники проекту обіцяють високу ефективність та низьке енергоспоживання, а також надійний ступінь електробезпеки за рахунок використання запатентованої технології.

Загалом за час конкурсу учасники отримали доступ до Digital Bootcamp, відгуки професіоналів бізнесу, національну і міжнародну оцінку від журі і можливість бути частиною мережі підприємців-однодумців.

Зазначимо, що ці два стартапи раніше стали переможцями освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB від Chernovetskyi Investment Group, яка реалізувалася в ХПІ. Стартап Elomia — у 2020 році, а WELight — у 2021.

Довідка:

Startup Kyiv — засновник і організатор Національних стартап змагань України і партнер University Startup World Cup від України. Це громадська організація, яка вже шостий рік поспіль дає можливість українським новаторам взяти участь у Всесвітніх змаганнях університетських стартапів. Обов’язкова умова для учасників — щонайменше один із співзасновників є студентом або недавнім випускником вишу.

У 2021 року переможцями Національних стартап змагань України стали два проекти: Elomia від НТУ «ХПІ» та S.lab від КНУ ім. Т.Шевченка. Вони представлятимуть Україну на Всесвітніх змаганнях університетських стартапів у Китаї.