Вчена ХПІ — лауреат конкурсу «Молодий вчений року»

Доцентка кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова посіла перше місце в національному конкурсі «Молодий вчений року-2020» в номінації «Профорієнтаційна наукова платформа». Визначення переможця здійснювалося за сумою балів від конкурсної комісії та інтернет-голосування. Всього в конкурсі було 100 номінацій, переможцями яких стали перспективні молоді вчені країни. Організатор змагань — Рада молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України.

Вчена ХПІ Ксенія Мінакова — відома популяризаторка науки в світі, одна із засновниць STEM-руху в Україні. Вона є співорганізатором численних профорієнтаційних заходів харківського Політеху для школярів, серед яких: «Канікули з Політехом», «Суботи з Політехом», «День відкритих дверей ONLINE», «STEM-лабораторія», «Лабораторні роботи для школярів з освітнім проектом «На Урок», «слідами Чорнобиля», а також інших проектів, спрямованих на формування позитивного іміджу науковця серед молоді.

Для визначення переможця номінації «Профорієнтаційна наукова платформа» враховувалася сума балів (50% на 50%) за голосування в мережі Інтернет і від конкурсної комісії. Зокрема, в Інтернеті Ксенія отримала підтримку у понад 4 тис. «лайків».

На своїй сторінці в Facebook вчена ХПІ подякувала всім, хто підтримав її, та написала: «Неймовірна підтримка рідних, близьких і друзів, а також колег і студентів харківського Політеху зробила це можливим. Профорієнтація — це ми з Вами!».

Нагородження переможців відбудеться 29 вересня в Національному музеї історії України Другої світової війни (м. Київ).

 

Довідка:

Конкурс «Молодий вчений року»–2020 проводився з березня по вересень 2021 року. Мета — визнання видатних досягнень молодих вчених України в різних галузях знань. Організатори — Рада молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України. Подати заявку на конкурс могли вчені віком до 35 років включно, які мають вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня, або у віці до 40 років включно, які мають вчений ступінь доктора наук. Брати участь мали змогу як одна людина, так і команда.

Всього в конкурсі було 100 категорій у чотирьох блоках: 31 номінація, що стосується популяризації науки, 50 номінацій, присвячених галузям знань, 12 номінацій Національної академії наук України, 7 — Малої академії наук.

Залежно від типу номінації, підбиття підсумків здійснювалося або сумою балів голосування в Інтернеті та від Конкурсної комісії, або лише Конкурсної комісії.