У ХПІ вшанували пам’ять жертв Бабиного Яру

30 вересня в НТУ «ХПІ» провели пам’ятний захід, присвячений 80-річчю трагедії Бабиного яру. Зустріч відбулася в музеї історії Політеху. Серед учасників — першокурсники Навчально-наукових інститутів економіки, менеджменту та міжнародного бізнесу, а також енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ. Вони прослухали лекцію про історію Голокосту, і, зокрема, про події, що сталися в Києві в урочищі Бабин Яр у 1941 році.

Спікером заходу був доцент кафедри українознавства, культурології та історії науки НТУ «ХПІ» Артем Харченко, який вивчає тему історії Голокосту та є лектором міжнародної програми Claims Conference. Він виступив перед студентами з презентацією «Бабин яр. Дрогобицький яр — «Голокост кулями» в Україні». В ній, зокрема, йшлося про трагедію Бабиного Яру — тут 29–30 вересня 1941 року німецькі нацисти розстріляли понад 100 тис. мирних жителів. Всього за два роки жертвами стали близько 200 тис. осіб, серед них — євреї, роми, українці, радянські військовополонені та інші. Артем Харченко розповів й інші факти, що стосуються Голокосту, наприклад, події, які сталися в Україні, мають назву «Голокост кулями».

«Мета зустрічі — нагадати про страшну трагедію, яка забрала сотні тисяч життів простих мирних жителів, більшість яких — єврейські жінки, діти, люди похилого віку, а також роми, радянські військовополонені та інші. Про це треба пам’ятати та робити все можливе, щоб не допустити подібного в майбутньому», — сказав доцент ХПІ Артем Харченко.

Крім того, під час заходу були порушені теми й інших жахливих подій історії України ХХ століття: Голодомор, репресії, депортації, війни. Про них розповіла директор музею ХПІ Ганна Бистріченко.

Організатори зустрічі — кафедра українознавства, культурології та історії науки спільно з музеєм історії ХПІ.

 

Довідка:

Бабин Яр — урочище в північно-західній частині Києва, між районами Лук’янівка та Сирець, відоме у світі, як місце масових розстрілів (євреїв, ромів, українців, радянських військовополонених, інших) в 1941—1943 роках, які здійснювалися німецьким окупаційним командуванням під час Другої Світової війни. За приблизними даними, загальна кількість жертв — до 200 тис. осіб.

Сьогодні Бабин яр — місце, де розташовані меморіали в пам’ять про загиблих. День пам’яті жертв проводиться 29 або 30 вересня — у дні початку масових розстрілів.

У 2019 році НТУ «ХПІ» підписав договір з американським фондом The Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference) (м. Вашингтон, США) про старт партнерської університетської програми. Вона передбачає читання курсів, проведення публічних заходів, участь в конференціях, публікацію матеріалів, присвячених темі Голокосту. Детальніше — за посиланням.

Голокост (від англ. Holocaust, з грец. Ὁλοκαύστος — «всеспалення») — переслідування та масове знищення євреїв, що жили в Німеччині, на території її союзників і на окупованих ними територіях під час Другої світової війни; систематичне переслідування та знищення європейських євреїв нацистською Німеччиною та колабораціоністами протягом 1933—1945 років. Поряд з геноцидом вірмен в Османській імперії є одним з найвідоміших прикладів геноциду в XX столітті.