Харківський Політех — у світових рейтингах вишів з «комп’ютерних наук» та «інжинірингу»

В рамках глобального рейтингу дослідницьких університетів THE World University Rankings 2022, опубліковано переліки кращих вишів за напрямами «комп’ютерні науки» та «інжиніринг». НТУ «Харківський політехнічний інститут» у цих предметних списках посідає місця 801+ та 1001+ відповідно.

  • До рейтингу з «комп’ютерних наук» ХПІ увійшов вперше і посів місце 801+. Всього у списку представлено майже дев’ятсот університетів світу, п’ять з яких — українські. Крім харківського Політеху, це — НУ «Львівська політехніка», НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», КНУ ім. Т. Шевченка, ХНУРЕ.
  • У рейтингу з «інжинірингу» ХПІ бере участь вже втретє і займає позицію 1001+. Тут відзначені університети, які є провідними у дисциплінах: загальна інженерія, електротехніка та електроніка, машинобудування та аерокосмічна інженерія, цивільне будівництво та хімічна інженерія. Всього у списку — близько 1200 вишів, з них — вісім українських: НТУ «ХПІ», НУ «Львівська політехніка», Сумський державний університет, ХНУРЕ, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», КНУ ім. Т.Шевченка, ХНУ ім. В.Н. Каразіна, Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича.

Довідка:

Список World University Rankings від британського агентства Times Higher Education — всесвітній рейтинг університетів, який є найбільшим і найрізноманітнішим на сьогоднішній день і вважається одним з найавторитетніших у світі, поряд із Шанхайським рейтингом та QS. У таблиці критеріїв оцінювання — 13 показників, які вимірюють ефективність роботи установи в галузі викладання, досліджень, передачі знань і міжнародних перспектив.

Рейтинг THE WUR публікує такі предметні номінації: комп’ютерні науки, інжиніринг, медицина, природничі науки, фізичні науки, психологія, бізнес та економіка, освіта, право, соціальні науки, мистецтво та гуманітарні науки. Для їх оцінювання використовуються такі ж вивірені показники ефективності, як і для загального рейтингу світових університетів, але вагові метрики відкалібровані для відповідності окремим галузям.