Проект ХПІ виборов «золото» серед університетських стартапів світу

3-го грудня у Шанхаї (Китай) відбувся фінал Всесвітніх університетських стартап змагань (University Startup World Cup-2021). За підсумками конкурсу, І місце у категорії «Здоров’я» (для стартапів на ранній стадії розвитку) посів проект Elomia, який розробила команда НТУ «ХПІ». Це — додаток зі штучним інтелектом для надання психологічної допомоги. Загалом у змаганнях взяла участь сотня найкращих стартапів із 42-х країн світу.

Фіналістами категорії «Здоров’я» (стартапи на ранній стадії розвитку та на етапі зростання) були шістнадцять університетських команд із дванадцяти країн світу. Серед них — представники харківського Політеху з проектом «Elomia». Їхній мобільний додаток (чат-бот) за допомогою штучного інтелекту надає психологічну підтримку. Віртуальний психолог приходить на допомогу у будь-який час доби, причому з ефективністю, яку може забезпечити реальна людина. За підсумками оцінювання, проект «Elomia» студентів НТУ «ХПІ» був визнаний найкращим у групі (на ранній стадії розвитку стартапу).

«Elomia стала близьким другом для тисяч людей. Ми постійно отримуємо електронні листи, в яких люди кажуть нам, що ми врятували їхнє життя. Але це лише початок нашого шляху. Ми хочемо створити майбутнє, в якому кожен незалежно від свого доходу чи місцезнаходження зможе отримати базову підтримку психічного здоров’я за допомогою штучного інтелекту», — кажуть розробники стартапу.

В цілому USWC-2021 проходили у 4-х категоріях: соціальні (Social), зелені технології (Green), цифрові (Digital), здоров’я (Health). Організатори зазначили, що мета змагання — не лише визначити найкращий університетський стартап, а й сприяти позитивним змінам у світі.

Довідка:

University Startup World Cup (USWC) — щорічний захід (починаючи з 2015 р.), який проводить Venture Cup Denmark, де найкращі університетські стартапи з усього світу збираються разом для обміну інформацією, презентації та змагань за звання кращого. Обов’язкова умова для учасників — хоча б один із співзасновників стартапу має бути пов’язаний з університетом або бути нещодавнім випускником, а стартап — бути або на ранній стадії розвитку, або на стадії зростання.

Україну представляли дві команди: «Elomia» (НТУ «ХПІ») та «S.Lab» (КНУ ім. Т.Шевченка). Вони отримали право на участь у конкурсі за підсумками перемоги у Національних стартап змаганнях України, що відбулися у вересні цього року. Раніше, у 2020 році, стартап Elomia став переможцем освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB від Chernovetskyi Investment Group, що реалізувалася у ХПІ.

У команді розробників Elomia — студент1 курсу магістратури ХПІ Тарас Погребняк, випускник ХПІ Михайло Маркевич, а також медичний консультант — кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогіки та психології управління соціальними системами ХПІ Анастасія Книш.

Фото — фейсбук Startup Kyiv