Вчені ХПІ — лауреати Державних премій

Троє працівників НТУ «ХПІ» стали лауреатами державних премій у галузі науки і техніки 2021 року. Доценту кафедри турбінобудування Олені Авдєєвій присуджено премію Президента України для молодих вчених, а завідувач кафедри фізичної хімії Микола Сахненко та професор кафедри загальної та неорганічної хімії Марина Ведь (посмертно) отримали Національну премію України імені Бориса Патона.

Відповідні укази (№659/2021, №660/2021) підписав Президент України Володимир Зеленський 16 грудня 2021 року.

Так, за роботу «Оптимізація проточних частин потужних парових турбін для ТЕС та АЕС» президентську премію для молодих вчених було присуджено кандидату технічних наук, доценту кафедри турбінобудування НТУ «ХПІ» Олені Авдєєвій.

 

 

 

 

Крім того, було визначено два лауреати Національної премії України імені Бориса Патона 2021 року від ХПІ. Ними стали завідувач кафедри фізичної хімії, доктор технічних наук Микола Сахненко та професор кафедри загальної та неорганічної хімії, доктор технічних наук Марина Ведь. Була оцінена їхня робота «Електрохімія функціональних матеріалів та систем». Марина Ведь  стала першою жінкою-вченою харківського Політеху, якій присудили Державну премію в галузі науки і техніки. На жаль, у лютому 2021 року вона пішла з життя, тому премію було присуджено посмертно.

Загалом премію Президента України для молодих вчених 2021 року здобули 88 осіб, а Національну премію імені Бориса Патона 2021 року — 85 вчених.

Вітаємо лауреатів-політехніків та бажаємо їм підкорення нових наукових висот!

Довідка:

Щорічна премія Президента України для молодих вчених присуджується за «визначні досягнення у галузі природничих, технічних та гуманітарних наук, які сприяють подальшому розвитку науки, суспільному прогресу та затверджують високий авторитет вітчизняної науки у світі». Щороку присуджується сорок премій (з них — до двадцяти премій для молодих вчених вищих навчальних закладів) у розмірі 40 тисяч гривень кожна.

Національна премія України імені Бориса Патона щорічна державна нагорода України. Заснована 15 квітня 2021 року замість Державної премії України в галузі науки і техніки для увічнення пам’яті видатного українського вченого та організатора науки, державного та громадського діяча, Президента НАН України, директора Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона Національної академії наук України, Героя України академіка Бориса Патона. Її присуджують для нагородження на державному рівні діячів науки за значний внесок у розвиток вітчизняної наукової сфери. Особи, нагороджені Державною премією України в галузі науки і техніки, мають права та обов’язки осіб, нагороджених Національною премією України імені Бориса Патона.