Інноваційний кампус ХПІ — серед кращих освітніх проектів світу

Програму з підготовки IT-фахівців «Інноваційний кампус» НТУ «ХПІ» визнано фіналістом всесвітнього конкурсу QS-Wharton Reimagine Education Awards 2021, який нагороджує новаторські педагогічні підходи. Проект харківського Політеху брав участь в одній з категорій — «ICT Tools for Teaching, Learning, & Support» (Інструменти ІКТ для викладання, навчання та підтримки). За підсумками оцінювання він увійшов до десятки кращих. Загалом на премію було подано понад 1300 робіт від компаній, інститутів та інших організацій зі ста п’яти країн світу, ХПІ — єдиний представник від України.

Всесвітній конкурс QS-Wharton Reimagine Education Awards стартував навесні 2021 року та складався з п’яти раундів. Протягом цього часу понад триста міжнародних суддів-експертів, які працюють у сфері освіти та інших галузях, оцінювали проекти учасників. Подати роботу можна було у 16-ти основних категоріях (штучний інтелект, віртуальна та доповнена реальність, освітні програми та інші). Ідеї, які відображали інноваційність, ефективність та унікальність, були відібрані у шорт-лист премії.

Так, фіналістами стали понад 150 проектів, десятка з яких — за напрямом ICT Tools for Teaching, Learning, & Support. Серед них і програма «Інноваційний кампус» харківського Політеху. Учасники цієї секції мали презентувати створені новаторські інструменти інформаційних технологій, які вже використовуються у сфері освіти. Їхнє завдання — покращення практичних знань у викладачів та студентів, або посилення бази, на якій будуватиметься навчання.

Оголошення переможців відбулося у грудні 2021 року, в рамках онлайн-конференції Reimagine Education. Це проекти від освітньо-технологічних компаній, університетів та інших організацій із двадцяти семи країн світу.

Презентаційне відео про Innovation Campus ХПІ можна переглянути на сайті.

 

http://www.youtube.com/watch?v=4kgNiCAslas

 

Довідка:

QS-Wharton Reimagine Education Awards — найбільша у світі програма нагородження сучасних педагогічних досягнень, на кшталт премії «Оскар» у галузі освіти. Нагороди отримують інноваційні підходи, які сприяють покращенню результатів навчання студентів та можливостей їх працевлаштування. Переможець отримує фінансування.

Усього конкурс пропонує 16 основних категорій: AI (штучний інтелект); Virtual Reality/Augmented Reality (віртуальна/доповнена реальність); Best Educational App (кращий освітній додаток); E-Learning (електронне навчання); Hybrid Leaning (змішане навчання); ICT Tools for Teaching, Learning, and Support (Інструменти ІКТ для викладання, навчання та підтримки); K12 (термін, який охоплює період початкової та середньої освіти — до 12 класу, у США та ін.); Innovation in Learning Science (інновації у науках навчання); Best Online Program (краща онлайн-програма); Management Education (управлінська освіта); Nurturing Employability (розвиток можливостей для працевлаштування); Presence Learning & Teaching; Learning Assessment (оцінка навчання); Nurturing Wellbeing & Purpose (турбота про благополуччя); Sustainability Education (сталий розвиток в освіті); Enhancing Access & Affordability (озширення доступності). Крім того, нагороди вручали у шести дисциплінах (мистецтво та гуманітарні науки, бізнес-освіта, інженерія та ІТ, науки про життя, природничі та соціальні науки), а також по регіонах.

Innovation Campus — інноваційна освітня програма, розроблена командою українських IT-фахівців у співпраці з НТУ «ХПІ». Концепція програми — перехід від декларативної схеми навчання, основою якої є отримання знань, до проектної схеми, яка спрямована на набуття практичних навичок створення продуктів і систем. Це принципово нова система навчання, яка забезпечує бакалаврську підготовку високого міжнародного рівня.

Програма розрахована на 4 роки. Після першого року навчання в ХПІ (вступ до спеціальності, вивчення фундаментальних дисциплін) студенти проходять конкурсний відбір (4-х тижневий марафон), щоб стати учасником програми проектного навчання (2-3-й рік навчання), яке засновано на принципах гейміфікації та peer-to-peer (співпраця на рівних). Четвертий рік відведено для поглибленого вивчення предметів, практики і дипломної роботи в НТУ «ХПІ».

Проект реалізується спільно ректором НТУ «ХПІ» Євгеном Соколом і головою Наглядової ради НТУ «ХПІ» Василем Хмельницьким. Його презентація відбулася навесні 2018 року. Більше про концепцію проекту можна прочитати за посиланням.

Учасниками Innovation Campus НТУ «ХПІ» можуть стати абітурієнти, які при вступі до Політеху на IT-спеціальності виберуть першим пріоритетом освітні програми (конкурсні пропозиції) з поміткою Innovation Campus. Більше інформації: http://campus.kpi.kharkov.ua/specialties/