Політех відвідав один з видатних вчених ХХ століття

2 листопада 2016 року в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» відбулися традиційні «Академічні читання». У цьому році вони були присвячені темі вищої школи в реалізації концепції сучасної освіти.

У рамках читань відбулася зустріч викладачів, аспірантів, студентів та всіх бажаючих із доктором філософських наук, професором В’ячеславом Олександровичем Кудіним. Міжнародний біографічний інститут (США) назвав цю людину одним з 500 видатних вчених ХХ століття, які внесли значний вклад у розвиток людського суспільства.

В. О. Кудін — Заслужений працівник культури України, критик і кінознавець, лауреат Республіканської премії в галузі літературно-художньої критики, премії Спілки кінематографістів України. Є автором понад 500 наукових праць, підручників, монографій, статей, присвячених темам педагогічної майстерності.

«Академічні читання» відкрив один з організаторів заходу, завідувач кафедрою «Педагогіка і психологія управління соціальними системами» ХПІ професор Олександр Романовський. Під час своєї промови він зазначив: «В’ячеслав Кудін — багатогранна людина. Він розвивав великі ідеї Добра, Краси і Культури в процесі формування особистості у вітчизняній освіті. Видатний культуролог, мистецтвознавець, який усе своє творче життя присвятив саме вихованню і актуалізації кращого, прекрасного в Людині».

Виступаючий на зустрічі В’ячеслав Кудін зазначив, що особистість учня і вчителя повинна бути в постійному і безперервному розвитку, а метою освіти має стати формування фахівця як єдиної духовної, соціальної, професійної особистості. На глибоке переконання вченого, зростання вчителя повинне базуватися на активному внутрішньому прагненні до істини, добра, краси, осмисленні цілісного світу, гармонійному розвитку емоційних, інтелектуальних, вольових, моральних і естетичних якостей.

«Глобалізація та інформаційна революція людських цінностей не тільки не скасовують, а й підсилюють їх значення. Саме тому, продовжуючи і поглиблюючи «педагогіку серця» В. Сухомлинського, я делегував їх у світовий простір у контексті нового прочитання і розуміння. Людина завжди залишається людиною. Її ставлення до себе подібних, до природи і суспільства опосередковується мораллю, центральною категорією якої є категорія добра», — підкреслив В’ячеслав Кудін.

Довідка:

В’ячеслав Олександрович Кудін — учасник Другої Світової війни. У 1942 році підлітком був вивезений на каторгу до Німеччини в концтабори Вайсенбург, Форшгейм (біля Дахау), звідки втік до України, пройшовши через усю Європу. Нагороджений орденом Червоної Зірки та іншими медалями.