Молоді вчені ХПІ взяли участь у зустрічі з Президентом України

Стипендіат Президента і Кабінету Міністрів України, доцент, кандидат технічних наук Роман Зайцев представив наукові досягнення молодих вчених НТУ «ХПІ», виступивши з доповіддю на зустрічі Президента Петра Порошенка зі студентами, молодими вченими та обдарованою молоддю Харківщини. Зустріч відбулася третього березня під час візиту до Харкова голови держави.

«Наші молоді вчені щорічно отримують нагороди Президента України за наукові досягнення, за що ми щиро вдячні. Це допомагає нам бачити цілі і досягати нових вершин для розвитку України», — зазначив Роман Зайцев у своїй доповіді.

Під час свого виступу він стисло представив деякі науково-дослідницькі роботи молодих вчених ХПІ, зокрема, ті, що стосуються підвищення обороноздатності України.

Серед робіт науковців кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики (в.о. завідувача кафедри — Роман Зайцев), є ті, що направлені на створення автономних джерел енергозабезпечення. «Актуальною проблемою для України є автономне забезпечення електричною енергією та гарячою водою цивільних та військових споживачів у віддалених або не обладнаних комунікаціями районах, — підкреслив Роман Зайцев. — Наші вчені запропонували гібридні термофотоенергетичні установки, котрі базуються на інноваційних плівкових сонячних елементах, розроблених у ХПІ, та сонячних колекторах, що виробляються промисловістю. Такі системи дозволяють у польових умовах отримувати одночасно електричну енергію для живлення обладнання та гарячу воду для потреб людини. Тестування систем показало, що вони досягають конкурентоспроможної ефективності для європейського ринку».

Як зазначив Роман Зайцев, досить цікавою є робота доктора наук НТУ «ХПІ» Анатолія Бондаренка, присвячена обґрунтуванню системного підходу до визначення основних закономірностей робочих процесів та розробці гідрооб’ємно-механічних та безступінчастих трансмісій. Галузь застосування таких розробок — сучасна військова та сільськогосподарська техніка. Зазначені трансмісії вже пройшли тестування на тракторах виробництва ХТЗ протягом 2016 року та можуть бути адаптовані до сучасної військової техніки.

«Розробка аспіранта ХПІ Анатолія Савченка дозволила отримати вдосконалене інноваційне паливо, що горить лише у циліндрі двигуна. Така його особливість зводить до нуля імовірність загоряння техніки, котра його використовує, та сприяє підвищенню безпеки хлопців на передовій», — звернув увагу науковець.

Під керівництвом голови Ради молодих вчених НТУ «ХПІ», кандидата технічних наук, доцента Романа Томашевського проводяться дослідження і у сфері біомедичної електроніки, спрямовані на вдосконалення медичної допомоги в екстрених ситуаціях. Наприклад, розробляються біоелектричні сенсори, мобільні біомеханічні вимірювальні системи для проведення експресних аналізів та проводиться дистанційний моніторинг за станом людини.

До наукової роботи також залучаються студенти ХПІ, котрі на щорічному конкурсі студентських робіт цього року здобули 71 призове місце, що є другим показником по Україні.

Від імені НТУ «ХПІ» Роман Зайцев подякував Президентові Петру Порошенку за його підтримку та від імені молодих вчених вишу пообіцяв прикладати максимальних зусиль для подальшого розвитку України.