В ХПІ відбувся вечір пам’яті відомого вченого-хіміка Євгена Ведя

21 березня в Музеї історії НТУ «ХПІ» в рамках проекту «Хай не згасне світло Науки!» відбувся захід, присвячений 100-річчю з дня народження професора Євгена Івановича Ведя — відомого вченого, педагога, фахівця в галузі вогнетривів і хімічної технології в’яжучих матеріалів.

Серед присутніх — студенти-хіміки факультетів технології неорганічних речовин та факультету військової підготовки імені Верховної Ради України, викладачі та співробітники НТУ «ХПІ».

У  виступах вчені-політехники підкреслювали доброту, відкритість, широту душі професора Є.І. Ведя. Звертаючись до нього з безліччю запитань студенти, аспіранти, колеги завжди отримували чіткі відповіді.

Професор Людмила Брагіна побажала присутнім студентам зустріти на своєму життєвому шляху таку ж щиру людину, як їм пощастило зустріти професора Є.І. Ведя.

Довідка:

Доктор технічних наук, професор Євген Іванович Ведь (1917-1978 рр.) —вчений, фахівець зі світовим ім’ям у галузі технології в’яжучих матеріалів і вогнетривів, який з 1958 р. по 1978 р. очолював кафедру технології в’яжучих матеріалів ХПІ.

Є.І. Ведь — автор понад 200 наукових праць, у тому числі шести монографій, 23 авторських свідоцтв і патентів на винахід. Значну наукову цінність являють його підручник «Хімічна технологія в’яжучих», монографії «Формувальний гіпс» і «Хімія в промисловості будівельних матеріалів».

Роботи професора Є.І. Ведя широко відомі науковій громадськості Німеччини, Польщі, Китаю, В’єтнаму та інших країн світу.

18 грудня 2007 року на технічному корпусі НТУ «ХПІ» встановили меморіальну дошку професору Є.І. Ведю.