В ХПІ стали відомі переможці Всеукраїнського конкурсу наукових робіт з прикладної геометрії, інженерної графіки та ергономіки

В НТУ «ХПІ» підбили підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт 2016/2017 навчального року «Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка». У ньому взяли участь  більше 60 студентів з 26 вишів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Херсона та інших міст України. Переможців визначали у три секціях за спеціальностями: «Прикладна геометрія, інженерна графіка», «Технічна естетика», «Ергономіка». За підсумками конкурсу 12 студентів отримали дипломи І‑го, 18 — ІІ‑го і 31 студент — ІІІ‑го ступенів. Також дипломами було відзначено і роботу наукових наставників.

Основний організатор другого туру конкурсу і підсумкової конференції — кафедра геометричного моделювання та комп’ютерної графіки (ГМКГ) механіко-технологічного факультету НТУ «ХПІ».

«Ця конференція — велика подія для нас, — зазначив голова галузевої конкурсної комісії, проректор з наукової роботи ХПІ, професор Андрій Марченко. — Ми завжди раді бачити гостей зі всієї України. Я щиро вдячний науковим керівникам сьогоднішніх доповідачів, бо кожна представлена на конкурс робота є результатом спільної праці, яка приносить велике задоволення. Нехай перемога в цьому конкурсі стане для студентів путівкою в серйозну науку».

Студенти НТУ «ХПІ» (9 учасників) успішно представили свої п’ять наукових робіт, які було відзначено призовими дипломами. Так, дипломом І‑го ступеня було відзначено роботу п’ятикурсників механіко-технологічного факультету (МТ) Ігоря Карася та Юлії Прилуцької (керівники — доц. Лідія Савченко і доц. Микола Матюшенко) з оптимізації створення візуальних ефектів і анімації двовимірної та тривимірної графіки у програмі, призначеній для композитингу. Результати роботи було застосовано у розробці рекламного відео, що розв’язує реальну комерційну задачу.

Також дипломами І‑го ступеня була оцінена робота студенток МТ факультету Олени Кужелєвої та Ксенії Васильєвої, які під керівництвом доц. Ганни Федченко досліджували можливості оптимізації створення візуальних ефектів з полігональною сіткою у тривимірній графіці. А студенти групи МТ–42 Поліна Бєляєва та Євген Іванов (керівники — доц. Олена Сидоренко та доц. Інеса Шеліхова) отримали дипломи ІІ‑го ступеня за проектування та дизайн інтерфейсу мобільного додатку для перегляду розкладу занять в НТУ «ХПІ». Інші підопічні доц. Інеси Шеліхової — Володимир Любарський та Віталій Романенко — одержали дипломи ІІ‑го ступеня за дослідження способів побудови скелетної анімації при розробці двовимірного анімаційного відеоролика.

Дипломом ІІ‑го ступеня нагородили студента кафедри охорони праці та навколишнього середовища Миколи Дейнеги за роботу з дослідження ефективності енергопоглинаючого сидіння водія (науковий керівник — старший викладач Світлана Котлярова).

У секції «Прикладна геометрія, інженерна графіка» (голова — д.т.н., проф. НТУ «ХПІ» Ольга Шоман) одними з кращих було визнано роботи студентів Максима Стельмаха і Юлії Хуторянської з Національного університету біоресурсів і природокористування України (м. Київ; керівник — проф. Сергій Пилипака ) та студентів Артема Жаркіх і Вероніки Осадчук з Херсонського національного технічного університету (керівник — проф. Галина Тулученко ).

Під час роботи секції «Технічна естетика» (голова —  д.т.н., проф. Ольга Шоман) присутніх зацікавила доповідь студента 4‑го курсу Харківської державної академії дизайну і мистецтв Антона Дьяконова (керівник —  проф. Олександр Бойчук ), присвячена дизайн-проектуванню індивідуального транспортного засобу з інноваційними функціями для людей з обмеженими можливостями пересування. Журі відзначило роботу юнака дипломом І ступеня. Напередодні студент переміг з цією роботою на міжнародному конкурсі з дизайну «Get me 2 the Top», який відбувся у Києві.

Плідно працювала секція «Ергономіка» (голова —  д.т.н., проф. В’ячеслав  Березуцький).  На цій секції визнано одним з найбільш актуальних досліджень роботу студентів Харківського національного автомобільно-дорожнього університету Олександра Порхуна і Дмитра Прокопенка.

На заключному пленарному засіданні підсумкової конференції проректор з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ», професор Юрій Зайцев вручив нагороди переможцям. Він привітав учасників конкурсу та побажав їм подальших успіхів і нових звершень.

Довідка:

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з галузі науки «Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка» став дуже популярним серед українських студентів. Заснований ще в 2009/2010 навчальному році за ініціативи кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки (ГМКГ) НТУ «ХПІ» як Міжвузівський конкурс студентських наукових робіт, він у 2011/2012 н.р. набув статусу Всеукраїнського.