Відновлення старовинних витворів мистецтва і секрети успішної кар’єри хіміків: в ХПІ відбувся філософський практикум

До Дня науки, який у 2017 році відзначався 20 травня, для студентів-хіміків НТУ «ХПІ» провели філософський практикум. Учасники заходу обговорювали питання самореалізації особистості в сучасних умовах, говорили про те, як досягти вершин професійного становлення, отримавши знання в ХПІ, як долати перешкоди і бути успішним професіоналом.

Філософський практикум організували співробітники кафедри філософії та музею історії ХПІ за підтримки деканату факультету технологій органічних речовин (декан — професор Олександр Некрасов). Провів заняття старший викладач кафедри філософії к.ф.н. Віктор Міщенко.

«В цій аудиторії зібралися представники великої родини хіміків-органіків кількох поколінь: зовсім юні, а також молоді випускники факультету. Гарні знання, отримані в ХПІ, праця і наполегливість допомогли його випускникам —  Дмитру Дейнеці, Андрію Григорову та Олегу Зеленському — стати успішними професіоналами», — зазначила заст. декана факультету технологій органічних речовин (ТОР) професор Інна Лаврова.

Серед гостей заходу:

Тамара Бакум — директор філії Всеукраїнського науково-дослідного реставраційного центру України (ВНДРЦ України);

Дмитро Дейнека — к.т.н., доцент, випускник НТУ «ХПІ» 2003р., співробітник філії ВНДРЦ України;

Андрій Григоров — к.т.н., доцент, випускник факультету ТОР НТУ «ХПІ» 2005р., заступник декана факультету по роботі з іноземними студентами, фахівець з хіммотології олив, мастил і сертифікації нафтопродуктів;

Олег Зеленський — к.т.н., випускник факультету ТОР НТУ «ХПІ» 2006р., двічі Лауреат Державної премії України для молодих вчених (премії Президента України та премії Кабінету Міністрів України). Працює заступником начальника відділу Українського державного науково-дослідного вуглехімічного інституту (УХІН).

Випускники НТУ «ХПІ» дали студентам поради з особистого професійного досвіду. Зокрема, доцент Андрій Григоров розповів про те, як студенту хіміку-органіку правильно визначити пріоритети у виборі своїх професійних інтересів.

Цікавим і пізнавальним був виступ вченого Олега Зеленського, який продемонстрував студентам можливості сучасних нанотехнологій.

Крім того, директор філії ВНДРЦ України Тамара Бакум розповіла про необхідність знань з органічної хімії при відновленні старовинних картин, тканин, книг для музеїв Харкова та України. У свою чергу, доцент Дмитро Дейнека продемонстрував на практиці процес відновлення творів мистецтва. У знак подяки гостям філософського практикуму вручили пам’ятні подарунки та квіти.

Довідка:

День науки — професійне свято працівників науки України. Відзначається щорічно у третю суботу травня. Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України…» згідно з Указом Президента України «Про День науки» від 14 лютого 1997 року №145/97.