У харківському Політеху провели Всеукраїнський диктант з польської мови

20 травня під патронатом Сенату Республіки Польща в НТУ «ХПІ» відбувся Четвертий Всеукраїнський диктант з польської мови «Я пишу, ти пишеш, ми пишемо польською…».

На захід зареєструвалися 140 осіб у віці від 12 до 6о років. Вони приїхали до Харкова з Полтавської, Запорізької та Донецької областей. Серед учасників — переважно харків’яни (60 осіб), які вивчають польську мову у Харківській польській суботній школі, на курсах польської мови в Будинку Полонії і в Харківському педагогічному університеті ім. Г. Сковороди.

Організатори заходу: Харківське Товариство польської культури в партнерстві з польською фундацією «Свобода і демократія» (Fundacja Wolność i Demokracja).

«Для нашого університету дуже важливо, щоб студенти вивчали польську мову, — розповідає проректор з науково-педагогічної роботи НТУ«ХПІ» професор Геннадій Хрипунов. — Знання цієї мови відкриває перед учнями широкі можливості щодо участі в міжнародних освітніх програмах».

Проректор підкреслив, що проведення подібних заходів є актуальним для абітурієнтів та студентів, оскільки НТУ «ХПІ» — активний учасник Болонського процесу і міжнародних програм навчання.

За словами Геннадія Хрипунова, ХПІ інтенсивно розвиває міжнародні зв’язки з університетами Польщі. Серед 14 проектів за програмами академічної (кредитної) мобільності Еразмус+ К1 шість угод укладено з польськими вишами. У рамках цих проектів студенти Політеху протягом 1 семестру можуть вчитися в іноземних вузах за рахунок Європейського співтовариства.

Крім програм кредитної мобільності, університет бере участь у двох програмах «подвійних дипломів» з вузами Польщі: Вищою школою менеджменту охорони праці в Катовіце і Університетом соціальних і гуманітарних наук.

На Всеукраїнському диктанті з польської мови «Я пишу, ти пишеш, ми пишемо польською…» були присутні віце-консули Генерального консульства Польщі у Харкові. Почесні гості привітали учасників та побажали їм успіхів у написанні диктанту.

Кращі роботи були відзначені дипломами фахівців польської мови і цінними подарунками.

Довідка:

Всеукраїнський диктант з польської мови «Я пишу, ти пишеш, ми пишемо польською…» — всеукраїнська акція, яка проводиться в нашій країні під патронатом Сенату Республіки Польща. У минулому році диктант з польської мови пройшов у 15 великих містах України і об’єднав близько 2,5 тисяч осіб. Серед зареєстрованих — учасники віком від 12 до 63 років.