Вчені ХПІ — спікери ІІ Міжнародного освітнього форуму

Вчені НТУ «ХПІ» візьмуть участь у ІІ Міжнародному освітньому форумі «NewEdu», який стартує 28 березня у Харкові. Зокрема, вони розкажуть про досвід ХПІ з впровадження та розвитку STEM-напрямку в навчанні, інклюзивної освіти, а також особливості складання мотиваційних лекцій для школярів.

У рамках NewEdu від НТУ «ХПІ» виступлять:

  • Роман Томашевський — к.т.н., доцент, директор Інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ», голова Ради молодих вчених НТУ «ХПІ», заступник голови Ради молодих вчених при ХОДА

Як член оргкомітету форуму Роман очолює групу, що опікується підготовкою івентів з презентації актуальних тенденцій у STEM-освіті. Разом з Олександром Козачковим Роман Томашевский виступить з доповіддю «Зниження рейтингу природничих наук у молоді. Покоління Y. Перспективи взаємодії ЗЗСО та вищих навчальних закладів щодо вирішення проблеми низької популярності точних та природничих наук».

На учасників форуму очікують майстер-класи від відомих науковців, у тому числі й закордонних фахівців, інтерактивна виставка «Hand-on Science», екскурсія до НТУ «ХПІ» за темою «Де і як народжується STEM».

Завдяки прагненню Романа Томашевського реформувати українську освіту і почали втілюватися в життя такі проекти з популяризації наукових знань та дослідницького підходу до освіти, як клуб електроніки «Hardwire», проект для вдосконалення англійської мови «Academic English», креативний простір молодих вчених «Scientific Underground», освітній простір «Простір ідей: Science&Museum/Арсенал ідей Україна» в НТУ «ХПІ».

Василь Маліков — к.і.н., доцент кафедри етики, естетики та історії культури НТУ «ХПІ»

Під час форуму Василь презентує унікальний досвід молодих вчених ХПІ, які заснували та організували діяльність Креативного простору «Науковий Андеграунд». Він запропонує осмислити можливості креативного простору в неформальній освіті й популяризації науки, а також його значення для активізації громадського руху, просвітницької й наукової діяльності молодих вчених. Лекція буде особливо корисна тим, хто цікавиться розвитком STEM-напрямку в навчанні.

  • Сергій Радогуз — заступник секретаря центральної приймальної комісії НТУ «ХПІ», к.і.н., Ph.D, старший викладач кафедри історії науки і техніки, секретар методичної комісії методичної ради НТУ «ХПІ» з питань профорієнтації абітурієнтів та студентів, координатор проекту «Простір ідей: Science&Museum/Арсенал ідей Україна» в НТУ «ХПІ»

У своїй доповіді Сергій представить проект «Арсенал ідей Україна» — інтерактивний простір, який поєднує освіту, науку та мистецтво, доступний для дітей з інвалідністю та пропагує розвиток інклюзивного суспільства. Спікер розповість про особливості розвитку «харківського» простору, презентує прийоми популяризації природничих наук серед молоді та юнацтва та новітні методи взаємодії між середньою та вищою школою, що зародилися в цьому креативному просторі та вже довели свою дієвість та життєздатність.

  • Сергій Петров — відповідальний секретар центральної приймальної комісії НТУ «ХПІ», к.т.н., Ph.D, доцент кафедри органічного синтезу і нанотехнологій, голова методичної комісії методичної ради НТУ «ХПІ» з питань профорієнтації абітурієнтів та студентів, координатор проектів «Суботи з Політехом» та «Канікули з Політехом»

«Мотиваційна лекція, яка дійсно працює, або як зацікавити хімією байдужого до навчання учня за 15 хвилин» — тема виступу Сергія на форумі. Ця лекція буде цікавою як для вчителів хімії так і тих, хто працює над впровадженням STEM-навчання. На прикладі одного предмета Сергій Петров розповість, як підвищити інтерес школярів покоління «Y» до точних і природничих наук. На лекції будуть представлені результати аналізу дієвості методичних прийомів, які в ній застосовуються. Лекція пройшла апробацію серед учнів 8-11 класів, а також серед вчителів закладів середньої освіти. Сергій зосередить увагу на існуючих напрямках ефективної взаємодії шкіл та ВНЗ (ЗВО) як інструментів підвищення популярності точних і природничих наук.

  • Ксенія Мінакова — старший викладач кафедри фізики НТУ «ХПІ», член методичної комісії методичної ради НТУ «ХПІ» з питань профорієнтації абітурієнтів та студентів, член Ради молодих вчених НТУ «ХПІ»

На форумі Ксенія виступить з доповіддю, яка буде цікава всім, хто впроваджує інтерактивні технології навчання: «Зустрічі у форматі WORKSHOP — що це таке? Досвід участі молодих вчених НТУ «ХПІ» у проектах, спрямованих на популяризацію науки в цілому».

Слід зазначити, що у Ксенії 2 роки досвіду у сфері популяризації науки та STEM-освіті, включаючи участь у місцевих, регіональних та національних програмах, таких як «Наукові пікніки», «Вулична Фізика» та Hands-on Science проектів «Дивовижна фізика», «Фізика — це просто» в рамках освітніх заходів «Канікули з Політехом» та «Суботи з Політехом» в інноваційному освітньому просторі «Простір ідей: Science&Museums /Арсенал Ідей Україна».

Нагадаємо, в рамках II Міжнародного освітнього форуму «NewEdu» в НТУ «ХПІ» відбудеться інтерактивна виставка «Hand-on Science», а також проведуть екскурсію «Де і як народжується STEM».

Довідка:

«Об’єднання молодих науковців НТУ «ХПІ». Молоді вчені НТУ «ХПІ» займаються активною громадською, науковою і просвітницькою діяльністю в Харкові та Харківській області. Вони регулярно проводять науково-популярні заняття у галузі STEM для дітей і дорослих в інноваційних форматах.

Вони співпрацюють з громадськими організаціями та особистостями у справі популяризації науки у Креативному просторі молодих вчених «Науковий Андеграунд». Політехніки також займаються програмним наповненням та є кураторами «Простір ідей: Science&Museums/Арсенал Ідей Україна» — інклюзивного простору освіти, науки і мистецтва, доступного для дітей з інвалідністю. Молоді вчені ХПІ є співорганізаторами Міжуніверситетського наукового квесту «Пошуки скарбів науки», беруть участь у «Наукових пікніках», «Ночі науки», «Канікулах з Політехом» та інших науково-популярних заходах Харкова.

Група Ради молодих вчених НТУ «ХПІ» у Facebook: https://www.facebook.com/groups/624349087708009/
Власний сайт Ради молодих вчених НТУ «ХПІ» 
http://blogs.kpi.kharkov.ua/v2/rmv/
Креативний простір молодих вчених «Науковий Андеграунд»: 
https://www.facebook.com/SciUnd/
«Простір ідей: Science&Museums/Арсенал Ідей Україна:
https://www.facebook.com/prostir.idei/