Ректор турецького вишу став Почесним Доктором ХПІ

Мехмет Караджа (Mehmet Karaca), ректор Стамбульського технічного університету (İTÜ), став Почесним Доктором НТУ «ХПІ». Диплом і мантію, що підтверджують високе звання, вручили ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол і Почесний ректор університету Леонід Товажнянський. Під час візиту турецької делегації до ХПІ також було проведено ряд зустрічей з обговорення подальшої співпраці між стамбульським і харківським вишами.

Церемонія вручення диплома і мантії Почесного Доктора НТУ «ХПІ» пройшла 4 травня на Вченій раді університету. Вручаючи диплом, ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол зазначив, що це звання — визнання заслуг Мехмета Караджі у розвитку співпраці між вишами, його вкладу в розробку міжнародних дослідницьких програм. «У лютому ми відкрили Україно-турецький координаційний центр науково-технічних досліджень для здійснення наукових проектів ХПІ і İTÜ, комерціалізації інтелектуальних напрацювань. Сьогодні вже проходять зустрічі фахівців, які затверджують плани для спільних досліджень і проектів».

Ректор İTÜ Мехмет Караджа подякував ректору Євгену Соколу і колективу ХПІ за присвоєння йому такого звання. «Дуже приємно бути Почесним Доктором у такому виші. Хоча ми і викладаємо на різних мовах, але ми розуміємо один одного. У нас одна мова — мова науки та освіти. Це прибирає кордони, тому ми будемо далі розвивати наші взаємини», — сказав Мехмет Караджа.

Під час візиту до ХПІ представники İTÜ — ректор Мехмет Караджа (Mehmet Karaca), директор інституту інформаційних технологій Ертугрул Карасун (Ertuğrul Karaçuha), завідувач кафедри електроніки та інформатики Ібрахім Актуман (İbrahim Akduman) провели переговори з ректором ВНЗ Євгеном Соколом. Також були організовані зустрічі з вченими Політеху для складання планів розвитку і реалізації спільних робіт.

За результатами візиту було досягнуто домовленостей про стажування викладачів і студентів НТУ «ХПІ» в İTÜ, формування графіка презентацій робіт вчених ХПІ в Стамбульському технічному університеті, а також підготовку їх для подальшої презентації на світовому ринку інтелектуальної власності.

Нагадаємо, у липні 2017 НТУ «ХПІ» та İTÜ підписали Протокол освітнього і наукового співробітництва між університетами. У лютому 2018 відбулося урочисте відкриття Україно-турецького координаційного центру науково-технічних досліджень і підписання договору про співпрацю між НТУ «ХПІ» та İTÜ. Договір передбачає проведення спільних наукових досліджень і розробок інноваційних технологій в галузі електроніки, машинобудування, космосу, авіації та інших.

Довідка:

Професор, доктор Мехмет Караджа — ректор Стамбульського технічного університету з серпня 2012р. Випускник факультету гуманітарних наук, відділення метеорології (Стамбульський технічний університет); отримав ступінь магістра і доктора наук у Каліфорнійському університеті Лос-Анджелеса (University of California, Los Angeles, 1985, 1991). Є академічним консультантом National Geographic-Turkey і членом комісії з присудження премії Elginkan Foundation Science and Technology. Наукові інтереси: атмосферне і океанічне моделювання, зміна клімату, палеоокеанографія, палеокліматологія, управління стихійними лихами і моделювання якості повітря.

Стамбульський технічний університет (İTÜ) надає 39 спеціальностей на 13 факультетах, а також 39 аспірантських і докторських програм. Крім цього, в інституті працює 360 лабораторій і 13 дослідницьких центрів. 23 спеціальності мають акредитацію в США, що дозволяє студентам брати участь у програмах обміну та отримувати подвійні дипломи. Університет здійснює навчання за такими напрямками: механіка, електротехніка, електроніка, хімія, металургія, комп’ютери, інформатика, кораблебудування, аеронавтика, а також менеджмент, архітектура, мистецтво, дизайн, музика. У Стамбульському університеті успішно функціонує технопарк з грошовим обігом у 1 млрд. доларів, де працює понад 200 фірм, повідомив ректор вишу Мехмет Караджа. За його словами, третина випускників університету задіяні в наукових дослідженнях, які проводяться в цих компаніях.