Політехніки — лідери регіонального турніру з програмування роботів

Команда студентів кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» завоювала чотири призових місця на регіональній олімпіаді «Програмування мобільних роботів». На змаганнях, які пройшли в ХНУРЕ, винахідники демонстрували можливості власних розробок, долаючи різноманітні завдання.

Перемогу ХПІ принесли студенти Павло Бєлоусов (група КІТ-22мн), Дмитро Лимаренко (клуб «IT-kids» каф. ОТП) і Денис Волошин (КІТ-22мн), які беруть участь у змаганнях не перший рік. Також на олімпіаді дебютувала команда студентів 2-го курсу кафедри ОТП — Олександр Шушляков, Данило Петров, Артем Струков, Володимир Кошман (КІТ-26б). Юнаки зайняли четверте місце.

Захід проходив у кілька етапів: змагання в категоріях «Програмування FestoRobotino» і «Програмування альтернативних робо-платформ», після чого розробники продемонстрували можливості роботів у вільній програмі.

Олімпіада включала чотири дисципліни:

  1. «Кегельринг» — робот поміщається у центрі кола та в автономному режимі повинен виштовхнути всі предмети за межі білого кола, обмеженого чорною лінією.
  2. «Траєкторія» — робот повинен набрати максимальну кількість очок, рухаючись чорною лінією траєкторії від зони старту до зони фінішу не більше ніж за 3 хвилини.
  3. «Робослалом» — за найбільш короткий час робот повинен пройти криволінійну трасу, обмежену бортиком з картону, від місця старту до місця фінішу, обходячи перешкоди-кеглі, розташовані на шляху. Перша перешкода (кеглю) робот повинен обійти з лівого боку і далі обходити кеглі почергово з правої і лівої сторін (принцип класичного слалому).
  4. «Сумо» — йде прямий контакт роботів, стоїть завдання виштовхнути супротивника за межі кола.

Авторів кращих розробок нагородили дипломами та подарунками від партнерів олімпіади (компанії Flex, Festo, Jabil і Balka Book).

 

Фото: прес-служба ХНУРЕ