Центру підготовки іноземців ХПІ — 45

31 травня в НТУ «ХПІ» відзначили 45-річчя Центру підготовки іноземних громадян, який входить до складу факультету міжнародної освіти університету. До ювілею відкрили комп’ютерний клас, провели міжнародну науково-методичну конференцію і показали шоу-програму, «родзинкою» якої став спектакль «Муха-цокотуха» (за мотивами віршу Корнія Чуковського) від випускників-іноземців підготовчих курсів. Серед гостей — ректор, проректори ХПІ, викладачі та студенти університету, представники інших вишів.

Святкові заходи стартували з відкриття оновленого комп’ютерного класу. «Тут будуть проходити заняття з інформатики, дистанційного навчання та інших предметів. Комп’ютерний клас дозволить студентам отримувати повноцінну сучасна освіту», — зазначив ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол. Він також подякував компаніям-партнерам ХПІ, які подарували вишу ці комп’ютери і вже не вперше здійснюють фінансову підтримку університету. (Компанії-контрактери здійснюють набір іноземних громадян на підготовчі курси у НТУ «ХПІ», курирують їхнє навчання). Проректор Геннадій Хрипунов підкреслив, що це вже друга оновлена ​​аудиторія, де студенти і слухачі підготовчих курсів можуть навчатися на сучасних комп’ютерах, проводити конференції. Раніше вже було відремонтовано комп’ютерний клас і закуплено 15 комп’ютерів, там вже проходять заняття студентів.

Потім відбувся концерт, присвячений 45-річчю підготовчому відділенню для іноземних громадян. Ректор Євген Сокол привітав викладачів з ювілеєм, відзначивши їхню професійну роботу: «Сьогодні у нас збільшується кількість іноземних студентів. За свою історію підготовче відділення випустило понад 7000 слухачів з більш ніж 100 країн. Це показник, який визначає ефективність нашої роботи». Так, випускники підготовчого відділення — студенти-іноземці, представили глядачам виставу «Муха-цокотуха», де продемонстрували як хороші знання російської та української мов, так і неабиякі акторські здібності. Сценарій і режисура від викладачів Центру підготовки іноземних громадян також були на висоті. Цікавий підхід до персонажів. Наприклад, головну роль — Мухи-цокотухи виконала африканка. Після шоу-програми декан факультету міжнародної освіти ХПІ Дмитро Кудій вручив усім артистам та їх наставникам грамоти. «Сьогоднішній концерт — буря емоцій, це найкращі діти. Ми сподіваємося, що в майбутньому вони стануть нашими студентами», — сказав Дмитро Кудій, подякувавши ректорату університету та директорам компаній-партнерів вишу в роботі з іноземними громадянами за допомогу підготовчому відділенню.

У той же день пройшла міжнародна науково-методична конференція «Навчання іноземних студентів у вищій школі: традиції та перспективи». У ній взяли участь понад 100 осіб з різних вишів України, Австрії, Китаю, Лівану, Туркменістану. Учасники конференції працювали в 3-х секціях: «Українська / російська мова як іноземна і методика її викладання», «Викладання природничих дисциплін іноземним студентам і питання міжпредметної координації», «Підручники та навчальні посібники для іноземців: принципи створення, зміст, структура».