У ХПІ обговорили «чисту енергію»

4 липня в Науково-технічній бібліотеці НТУ «ХПІ» відбулася Україно-німецька міжвузівська відеоконференція «Розвиток альтернативної енергетики у світі» і прем’єрний показ фільму «Енергія для змін» відомого німецького режисера Карла A. Фехнера. Учасниками були студенти і викладачі університетів з різних міст України та Німеччини, громадські діячі, керівники компаній, що працюють у галузі відновлюваної енергетики, представники держструктур. Мета заходу — мотивувати молодь до активної участі у впровадженні відновлюваної енергетики, показати важливість освіти за такими напрямками.

Демонстрація фільму відбулася у залі Національного університету «Львівська політехніка» у форматі відеоконференції, до якої в онлайн-режимі приєдналися студенти і викладачі університетів Харкова, Херсона, Вінниці та Франкфурта-на-Одері (Німеччина). Після перегляду обговорювалися питання важливості розвитку відновлюваної енергетики у світі, і зокрема в Україні. Дискусія відбулася за участі відомої української співачки і громадської діячки Руслани Лижичко, президента Energy Watch Group Ханса-Йозефа Фелля, режисера кінострічки Карла A. Фехнера, члена ради Німецько-Українського форуму Євгена Михальченка.

Учасниками обговорення від Харкова були: заступник завідувача науково-дослідної частини НТУ «ХПІ» Руслан Кривобок, студенти та співробітники вишу; начальник відділу міжнародних зв’язків ХНЕУ ім. С. Кузнеця Сергій Василік, зав. каф. управління фінансовими послугами ХНЕУ ім. С. Кузнеця Наталія Внукова, студенти вишу; український співак і композитор Олександр Кварта, керівник Інформаційного центру Асоціації європейських прикордонних регіонів Едуард Сиромолот, засновник фірми «Еко-Країна» Сергій Васильченко; директор фірми «Екологічний альянс» Анатолій Попов.

Президент Energy Watch Group Ханс-Йозеф Фелль відзначив, що у Німеччині приділяють багато уваги питанню використання альтернативних видів енергетики, оскільки такі джерела є малозатратними для отримання енергії. «Традиційні засоби для вироблення енергії — газ, нафта, уран, щільно вкоренилися на ринку і треба подолати величезні перешкоди, щоб перейти до інших видів. Використання таких джерел енергії небезпечно для екології планети. Стовідсотковий перехід на відновлювану енергетику буде важливим кроком для того, щоб зробити наш світ чистішим. Альтернативні джерела енергії є децентралізованими, тому можуть використовуватися мільйонами людей», — сказав Ханс-Йозеф Фелль.

За словами режисера Карла A. Фехнера, мета фільму — донести важливість екологічної енергії. «Світ і екологія поєднуються, і я радий, що у вашій країні представлений цей фільм», — зазначив він.

Відома українська співачка і громадська діячка Руслана Лижичко також акцентувала увагу на необхідності використання відновлюваної енергетики, оскільки Україна має великий потенціал «чистої енергії».

Довідка:

НТУ «ХПІ» протягом багатьох років розвиває тісні наукові зв’язки з вишами Німеччини. Серед них: Магдебурзький університет ім. Отто фон Геріке, Штутгартський університет, Технічний університет Брауншвейг, Університет ім. Гумбольдта, Інститут логістики і менеджменту технічного університету Гамбург-Харбург, інші. З ними Політех здійснює спільні наукові дослідження в таких галузях, як енергозбереження, інформаційні технології, промислова і медична електроніка, системи управління, нанотехнології, динаміка і міцність машин, інші. Також звання Почесний доктор НТУ «ХПІ» за роки незалежності України отримали 11 співробітників німецьких вишів.

Відновлювальною енергетикою в НТУ «ХПІ» займаються такі відомі наукові школи, як електротехніка та електромеханіка, електропривод, фізика тонких плівок та фізичне матеріалознавство. Так, була розроблена нова тонкоплівкова композиція для кестеритного сонячного елемента на основі шару сульфіду олова – Cu2ZnSnS4. Наноструктурованість плівок сульфіду олова сприяє зміщенню краю полоси поглинання у бік коротких хвиль зі збільшенням ширини забороненої зони Eg до 2.5 еВ і підвищенням коефіцієнта оптичного поглинання до α(λ)> 105 см-1. Отримані оптичні властивості дозволяють використовувати плівки сульфіду олова в якості базових шарів економічних і ефективних плівкових сонячних елементів. Також вчені вишу вперше в Україні створили експериментальний зразок електромобіля з суперконденсаторною батареєю. Відмінною рисою електромобіля є підвищена енергоефективність, яка забезпечується рекуперацією кінетичної енергії в суперконденсаторну батарею при зниженні швидкості і гальмуванні, та використанням акумуляторних батарей вітчизняного виробництва.

Energy Watch Group — міжнародна організація енергетичних спостережень, заснована групою німецьких вчених і парламентарів у 2006 році. Вона займається дослідженнями глобальних енергетичних проблем, зокрема такого аспекту як поновлювані джерела енергії. За оцінками експертів Energy Watch Group, Україна до 2050 року буде в змозі повністю задовольняти свої потреби в енергії завдяки відновлюваній енергетиці, яка нині перетворюється у важливий фактор становлення миру і демократії.