Студентки ХПІ відвідали престижний авіафорум у Лондоні

За підсумками участі в масштабному освітньому проекті «Авіатор 2018» студентки факультету соціально-гуманітарних технологій НТУ «ХПІ», Маргарита Верховець і Карина Дубина, увійшли до сотні кращих українських студентів — переможців проекту. Нагородою для них стала поїздка до Великобританії, на найбільшу авіавиставку Farnborough Airshow 2018.

«Це моя друга перемога в проекті «Авіатор»: минулого року мені пощастило побувати в Парижі на авіасалоні Ле Бурже. Тим цікавіше стало відвідати Farnborough International Airshow в Лондоні, де були представлені новітні досягнення всіх країн світу», — розповідає студентка ХПІ Маргарита Верховець.

Протягом навчального року учасники конкурсу «Авіатор» проходили тестування з точних наук, технічної англійської мови, готували бізнес-кейси та власні стартапи. Експертне журі проекту під керівництвом авіаконструктора Дмитра Ківи з 8 200 конкурсантів визначило сотню переможців, які отримали право відвідати найгучнішу подію у сфері авіації, захід рівня Farnborough Airshow і Paris Air Show Le Bourget, де демонструють останні досягнення галузі та інновації, підписують багатомільйонні контракти.

«Перемозі в Авіаторові передував складний конкурсний відбір. Один з його етапів — підготувати проект у сфері авіації або космонавтики. Я запропонувала утилізувати космічне сміття і представила візуальний макет свого винаходу», — розповідає студентка ХПІ Карина Дубина.

«Є кілька проектів конкурсантів, які мають прикладне застосування, — зазначив президент фонду, організатор конкурсу Борис Колесніков. — Поки деякі міські голови не можуть вирішити проблему утилізації сміття на Землі, авіатори знають, як прибрати його в космосі. Це доказ того, що наша молодь на порядок випереджає знання і вміння сьогоднішніх окремих представників держуправління».

Цього року в Farnborough Airshow взяли участь понад 1 500 експонентів із сотні країн світу. В цілому виставку відвідали близько 150 000 шанувальників авіації. Серед них — і студентки ХПІ. Разом з іншими переможцями конкурсу вони провели чотири дні на виставці передових досягнень авіакосмічної галузі, ознайомилися з новинками світового авіапрому, відвідали стенди і шале гігантів авіабудування, поспілкувалися з фахівцями галузі, обговорили з ними стан світової та української авіакосмічної галузі, тренди і перспективи. Знання і досвід, отримані під час перебування на форумі, молоді фахівці зможуть застосувати в Україні.

«Це був незабутній час! — ділиться враженнями Карина Дубина. — Ми відвідали експозиції компаній Boeing, Embraer, Bombardier, Європейського і Британського космічних агентств, зустрілися з представниками вітчизняних ДП «Антонов», «Прогрестех-Україна».

За словами Маргарити Верховець, найбільш вражаючими моментами поїздки стали відвідування павільйону Boeing, де можна було зануритися у віртуальну реальність і дізнатися все про літаки, а також екскурсія двоповерховим лайнером-гігантом Airbus А380, краса салону якого її вразила. «Я дуже вдячна благодійному фонду Бориса Колеснікова за такі унікальні можливості! Авіатор подарував мені незабутні емоції, нові знайомства і мотивацію, щоб не зупинятися на досягнутому», — зазначила Маргарита.

Для сотні переможців конкурсу «Авіатор» також підготували розважальну програму — екскурсію по Лондону і відвідування парку розваг Thorpe Park.

Наступного року організатори конкурсу «Авіатор» зроблять два нововведення. Перше — оберуть 3-5 переможців з перспективними стартапами і виділять їм кошти на реалізацію своїх проектів. Друге — нададуть авіаторам можливість пройти стажування на кращих авіазаводах і  в кращих авіакомпаніях світу. Ці дві складові планують впровадити в «Авіатор 2019», який стартує вже у вересні. Підсумки конкурсу підіб’ють у Парижі наступного року.

Нагадаємо, влітку 2017 року двоє студентів НТУ «ХПІ», Маргарита Верховець і Антон Гулий (енергомашинобудівний факультет), стали переможцями «Авіатор 2017» і відвідали престижний авіаційний форум Paris Air Show 2017 Le Bourget у Франції.

Довідка:

Освітній студентський конкурс «Авіатор» реалізує Благодійний фонд Бориса Колесниківа всьоме. За цей час у ньому взяли участь понад 20 тисяч студентів з усієї України. Півтисячі молодих фахівців, які ставали переможцями «Авіатора», відвідали престижні авіаційні виставки в Лондоні і Парижі, отримали мотивацію працювати і розвиватися в Україні.

З вересня 2018 року Фонд запустить 8 освітніх проектів для студентів — «Агро», «Харчові технології», «Морська справа», «Архітектор», «Залізничник», «Авіатор», «Програміст» та «Економіст» — з поїздками переможців на найбільші профільні форуми в різних країнах світу. Всі подробиці — на сайті http://www.kolesnikovfund.org.