Євген Сокол: Про гучні досягнення ХПІ та амбітні плани на майбутнє

Дорогі друзі! Початок нового навчального року — це завжди знакова подія для НТУ «ХПІ». Сьогодні ми приймаємо в сім’ю політехніків нове покоління студентів — 3266 осіб. За право стати першокурсниками ХПІ цього року боролися понад 13 тисяч студентів, 1655 з них тепер будуть розвиватися і втілювати свої ідеї в життя разом з Політехом. Студентами 2 і 3 курсів стала 161 особа. Навчання на 5 курсі почнуть 1450 майбутніх магістрів. Це кращі з тих, хто обрав ХПІ та довів своє право навчатися в одному з провідних вишів України.

Зазначу, в академічному рейтингу закладів вищої освіти «ТОП–200 Україна 2018» наш університет посів 2 місце серед харківських вишів і четверте — в Україні. ХПІ також демонструє високі показники своєї діяльності на міжнародному рівні: Політех увійшов до першої тисячі кращих університетів світу та став дев’ятим серед українських ВНЗ за  показниками діяльності в інтернеті.

Ці досягнення — результат спільних зусиль професорів, викладачів і співробітників університету, а також його кращих студентів. Вони — гордість ХПІ, тому ми завжди тішимося їхніми перемогами та підтримуємо їх прагнення бути кращими. Так, 39 призових місць посіли політехніки–учасники Всеукраїнських предметних олімпіад 2017 року, 9 із них вибороли перші місця. Учасники Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт здобули для Політеху 71 призове місце (20 із них — перші), а також отримали багато перемог у міжнародних, регіональних та інших конкурсах різного рівня.

Саме з таких допитливих та успішних студентів формується покоління вчених нашого університету. Сьогодні, наприклад, молоді науковці Політеху працюють над виконанням 6 надзвичайно важливих робіт. 3 з них — за грантами Президента України на загальну суму 180 тис. гривень, а ще 3 — бюджетні, обсягом в 1 млн. 100 тис. гривень. А обсяг лише госпдоговірних робіт, що їх виконували вчені університету в 2017 році, сягав 10 млн. грн. Сьогодні відзначається зростання кількості публікацій політехніків у виданнях, що входять до міжнародних баз даних Scopus та Web of Science.

Харківський політехнічний продовжує підтверджувати свої лідерські позиції у сфері інженерно-технічної освіти. Про це свідчать підсумки вступної кампанії 2018. Так, на спеціальності кафедри «Двигуни внутрішнього згоряння» НТУ «ХПІ» прийнято першокурсників більше, ніж на будь-яку аналогічну кафедру в Україні. Вступників також особливо зацікавили «Мехатроніка та робототехніка». Порівняно з минулими 5 роками, цього разу значно зріс попит на хімічні спеціальності.

Діяльність ХПІ спрямована на популяризацію науки та техніки, розвиток креативного мислення молоді, у тому числі розвиток STEM-освіти (Science, Technology, Engineereng and Mathematics). З цією метою в університеті більше року працює «Арсенал Ідей Україна / Простір ідей: Science&Museums», де проходять інтерактивні заходи у тісній співпраці зі школами, батьками, самими майбутніми абітурієнтами. Крім того, наступного року саме в ХПІ відбудеться масштабна Міжнародна конференція, присвячена STEM-освіті — HSCI 2019. Дві попередні відбулися в Португалії (2017) та Іспанії (2018). А перша в Україні пройде саме в НТУ «ХПІ» — це ще одне вагоме визнання нашого університету як науково-освітнього закладу європейського рівня.

Географія міжнародних контактів ХПІ також стрімко розширюється. Новим прикладом успішної співпраці є діяльність Україно-Турецького Координаційного Центру науково-технічних досліджень, який ми створили цього року разом зі Стамбульським технічним університетом (İTÜ). Центр допомагає вченим НТУ «ХПІ» у сфері комерціалізації їхніх розробок у таких галузях, як електроніка, машинобудування, космос, авіація та ін. Наші партнери зацікавилися освітніми програмами ХПІ з таких спеціальностей, як двигуни внутрішнього згоряння, автомобілі і трактори, медична електроніка. Крім того, нещодавно п’ятеро аспірантів і магістрів Політеху успішно завершили стажування в İTÜ за програмою ERASMUS+ та отримали відповідні сертифікати.

Ми раді також поверненню з перемогою наших спортсменів — учасників IV Європейських студентських ігор — у складі команди нашої країни. Українські студенти зайняли 12 загальнокомандне місце серед 39 європейських країн і завоювали 10 медалей. І 5 із цих нагород на рахунку спортсменів НТУ «ХПІ», членів збірної університету з бадмінтону! Їх успіх сприятиме подальшому формуванню та розвитку бренду ХПІ.

Новий навчальний рік ставить перед нами нові завдання, окреслює перспективи. Певен, що колектив НТУ «ХПІ» успішно їх вирішить і досягне нових вершин. Вітаю вас, дорогі політехніки, та бажаю невичерпної енергії, нових звершень, здоров’я та добробуту!

 

ректор НТУ «ХПІ»,

член-кореспондент Національної академії наук України,

д. т. н., професор Євген Сокол