ХПІ та İTÜ: наукова співпраця в сфері енергетики та електроніки

НТУ «ХПІ» відвідав декан факультету електротехніки та електроніки Стамбульського технічного університету (İTÜ) професор Серхат Шекер (Serhat Şeker). На переговорах обговорювалися питання обміну студентами, аспірантами, науковцями двох вишів в цих галузях, а також можливість комерціалізації науково-дослідних проектів в рамках Україно-турецького координаційного центру науково-технічних досліджень ХПІ.

Професор Серхат Шекер зустрівся з представниками адміністрації ХПІ — заступником начальника науково-дослідної частини вишу Русланом Кривобоком, керівником міжнародного відділу Олександром Гончаровим, директором Україно-турецького координаційного центру науково-технічних досліджень ХПІ Ельдаром Велієвим, а також з керівниками десяти кафедр університету, які спеціалізуються в галузі електроніки та енергетики. Серед них — електричні апарати, електричні станції, електричні машини, теоретичні основи електротехніки, інженерна електрофізика, автоматика та управління в технічних системах, комп’ютерні та радіоелектронні системи контролю та діагностики, автоматизовані електромеханічні системи, автоматизація та кібербезпека енергосистем, промислова і біомедична електроніка.

Мета зустрічі — обмін інформацією і знайомство з підрозділами для подальшої співпраці. Професор Серхат Шекер розповів про основні напрямки роботи свого факультету, зробивши акцент на міжнародних контактах і наукових напрямках досліджень свого підрозділу. Так, факультет має програму подвійних дипломів з вишами США, спільне навчання в аспірантурі. У свою чергу представники кафедр ХПІ також розповіли про напрями своїх наукових досліджень, існуючі наукові розробки. За підсумками зустрічі, вчені домовилися визначити тематику спільних наукових проектів.

Після професор Серхат Шекер відвідав високовольтну залу ХПІ та Україно-турецький координаційний центр науково-технічних досліджень.

Нагадаємо, що влітку 2018 року аспіранти і магістри Політеху успішно пройшли стажування в Стамбульському технічному університеті (İTÜ). П’ять представників різних кафедр вишу протягом місяця переймали досвід турецьких колег з İTÜ: відвідували лекції, виконували практичні завдання і проекти за своїми спеціальностями.

Довідка:

Візит декана факультету електротехніки та електроніки Стамбульського технічного університету професора Серхата Шекера відбувся 8 жовтня 2018 року. Він був організований в рамках договору про співпрацю між ХПІ та İTÜ, підписаного в лютому 2018 року.

Україно-турецький координаційний центр науково-технічних досліджень створено між НТУ «ХПІ» і Стамбульським технічним університетом. Функціонує з 1 лютого 2018 року. Основна мета — сприяння вченим у комерціалізації їхніх розробок. Центр зацікавлений у розгляді проектів у таких галузях: електроніка, машинобудування, космос, авіація, двигуни внутрішнього згоряння, системи передачі, електронні блоки управління і матеріали, матеріалознавство і т.д. Більш детально — на сайті.

Стамбульський технічний університет надає 39 спеціальностей на 13 факультетах, а також 39 аспірантських і докторських програм. Крім того, в інституті працює 360 лабораторій і 13 дослідницьких центрів. 23 спеціальності мають акредитацію в США, що дозволяє студентам брати участь у програмах обміну та отримувати подвійні дипломи. Університет здійснює навчання за такими напрямками: механіка, електротехніка, електроніка, хімія, металургія, комп’ютери, інформатика, кораблебудування, аеронавтика, а також менеджмент, архітектура, мистецтво, дизайн, музика. У Стамбульському університеті успішно функціонує технопарк з грошовим обігом в 1 млрд. доларів, де працює понад 200 фірм. Третина випускників університету задіяні у наукових дослідженнях, які проводяться в цих компаніях.