ХПІ & Еразмус+: Незабутня поїздка до Туреччини

Студентка 5 курсу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії НТУ «ХПІ» Анастасія Сердюк пройшла семестрове навчання в Стамбульському технічному університеті (Туреччина). Поїздка відбулася в рамках європейської програми Еразмус+ КА1 (академічна мобільність). Мета такого стажування — розширити компетентність у своїй галузі навчання (спеціальність «Нафтогазові технології та інженерія»), «підтягнути» знання технічної англійської, дізнатися про підходи навчання в турецьких вишах, познайомитися з новими людьми.

Анастасія Сердюк розповіла, що при відборі на стажування в Стамбульському технічному університеті (İTÜ) враховувалися оцінки за попередні роки навчання, а також рівень знання англійської мови. За її словами, оформлювати документи було не складно, оскільки діє безвізовий режим між Туреччиною та Україною, до того ж допомагали представники офісу Еразмус в Стамбульському виші. Оскільки термін навчання був більше трьох місяців, по приїзду до Туреччини на цей час довелося оформити посвідку на проживання. Навчання було безкоштовним: «Я отримувала стипендію (грант) від Стамбульського технічного університету, також мені оплатили переліт. Стипендії вистачало на все — на проживання, харчування, транспортні витрати, а також екскурсії», — зазначила студентка.

Для вивчення в İTÜ Анастасія обрала 4 предмета. Два з них — «підземні сховища для природного газу» та «маркетинг для інженерів», збігалися з предметами, які вона вивчала в ХПІ на кафедрі видобутку нафти, газу та конденсату.

«Рівень викладання в Стамбулі дуже хороший, особливо знання англійської мови у викладачів. Навчання в ХПІ дало мені широку базу з моєї спеціальності, яку я використовувала і закріпила під час навчання в İTÜ. Це незабутній і величезний досвід в моєму житті. Все дуже сподобалося. Крім того, в університеті була група місцевих студентів, які організували багато екскурсій по Стамбулу. Також запам’яталася поїздка до Кападокії — місця, де можна політати на повітряній кулі — що я і зробила. Це була найцікавіша і незвичайна екскурсія. Крім того, я відвідала Анкару, столицю Туреччини», — розповіла студентка ХПІ Анастасія Сердюк.

Поділившись своїми враженнями про стажування, Анастасія зазначила, що рекомендує кожному скористатися такою можливістю і поїхати по обміну на навчання за кордон: «Я із задоволенням взяла участь в такому проекті. Потрібно розвиватися, не стояти на місці, цікавитися чимось новим. По-перше, це життя в зовсім іншій країні, де ти нічого не знаєш, ні мови, ні культури, але потім звикаєш, тому що тобі допомагають. Мені зустрічалися лише позитивні і щирі люди. По-друге, це життя у величезному місті, і ти відчуваєш себе, як у великому вулику. Але мені сподобався такий ритм. Тому кожному рекомендую брати участь в таких освітніх програмах».

Довідка:

На цей час в НТУ «ХПІ» за програмою Еразмус+ КА1 (академічна мобільність) укладені і працюють 24 договори про взаємну академічну мобільність з вищими навчальним закладами Австрії, Німеччини, Франції, Польщі, Італії, Угорщини, Туреччини, Румунії, Словенії, Словаччини, Литви та Греції. Щорічно десятки студентів з різних спеціальностей НТУ «ХПІ» виїжджають до вишів цих країн на семестрове навчання, яке проводиться англійською мовою. Всі витрати студентів у період навчання (стипендія 750-800 євро на місяць і оплата проїзду — близько 300 євро) повністю оплачуються Європейським Союзом.