Продовжуємо вчитися разом з ХПІ: дистанційний досвід від менеджерів

Наближається закінчення семестру, але попереду ще останні контрольні роботи та сесія. Карантин, що триває вже 2 місяці, став звичним і можна підбивати певні підсумки дистанційного навчання. Своїм досвідом дистанційної роботи діляться викладачі кафедри менеджменту та оподаткування Навчально-наукового інституту Економіки, менеджменту та міжнародного бізнесу НТУ «ХПІ». Більшість викладачів позитивно сприймають новий формат роботи, адже сучасні технології активно використовувалися на кафедрі і до вимушеної ізоляції. Так, тут вже багато років застосовують обговорення важливих організаційних питань з колегами та комунікацію зі студентами в месенджерах, в також за допомогою спільного редагування документів Google. Зараз до робочих буднів додалися засідання кафедри у вигляді відеоконференції та постійний обмін досвідом щодо використання нових інструментів для навчання.

Викладачі кафедри на обмежують себе вже стандартними для карантину програмами, такими як Zoom та Google Forms, а постійно шукають нові, більш зручні та ефективні засоби.

«Для семінарів та практичних занять з бізнес-планування та інвестування на кафедрі менеджменту та оподаткування використовується інший зручний сервіс Cisco Webex Meetings, де можна робити позначки прямо на екрані з презентацією, не перемикаючись на окрему дошку. — розповідає завідуюча кафедрою Наталія Краснокутська. — Зараз ми тестуємо можливість використовувати Google Meet, який став нещодавно безкоштовним. Також використовуємо сервіси cram.com та Quizlet для онлайн-карток з запитаннями для студентів. Ми живемо в чудовий час, коли є стільки можливостей для активного навчання та продуктивної співпраці навіть у складних умовах».

Викладачі кафедри помітили, що студенти поводяться під час відеоконференцій так само, як і на звичайних лекціях. Більшість «вмикається» вчасно, але є і такі, що спізнюються, хоч і не потрібно витрачати час на транспорт. Але при цьому в дистанційному навчанні є значна перевага: всі ключові моменти лекцій можна легко записати на відео і дати доступ для перегляду всім студентам.

«Як і інші мої колеги з кафедри, я структурував всі свої курси в Google Classroom, завантажую туди не тільки файли презентації, але й відеозапис лекцій і практичних занять, які проводжу через Zoom. Також додаю посилання на цікаві відео за темою занять, які знаходжу на YouTube, та інші безкоштовні ресурси. Так вдається більше зацікавити студентів і урізноманітнити формат подачі інформації. Такий підхід потрібно використовувати і коли карантину не буде», — зазначає доцент кафедри менеджменту та оподаткування Валентин Ковшик.

У деяких з викладачів кафедри менеджменту і оподаткування ХПІ під час проведення онлайн занять з’явилися нові звички: «Кожного разу я говорю своїм членам сім’ї: «За 5 хвилин у мене лекція, будь ласка, тихенько», люблю зробити собі смачну каву і насолоджуватися її ароматом в процесі лекції », — каже з посмішкою професор кафедри Павло Брінь.