Новий навчальний рік в ХПІ — Звернення Євгена Сокола

1 вересня для Харківського Політеху — велике свято. Оскільки новий навчальний рік завжди несе за собою нові відкриття, досягнення, надбання. Так було 135 років тому, так залишається і сьогодні.

Протягом своєї більш ніж вікової історії, ХПІ тримає марку інноваційного, дослідницького, технічного університету нового типу. В його стінах продовжують інтегрувати передові навчальні технології для підготовки сучасної, інтелектуальної, інженерної еліти, яка активно впливає на процеси розвитку економіки України. Для цього постійно ведеться робота над підвищенням якості освіти, вдосконаленням організації навчально-виховної діяльності. Так, в 2019 році ХПІ був єдиним українським вишем, запрошеним на 14-ий європейський форум щодо забезпечення якості освіти «The European Quality Assurance Forum» (EQAF).

Знання і таланти студентів Харківського Політеху високо оцінюються на міжнародних і всеукраїнських конкурсах студентських робіт, предметних олімпіадах. Все це завдяки тому, що наш університет надає політехнікам безліч можливостей для реалізації здібностей в науці, бізнесі, спорті, творчості. Також студенти можуть стати учасниками міжнародних проектів, програм «подвійних дипломів», це коли паралельно можна здобути освіту і в ХПІ і в одному з європейських вишів. Разом із зарубіжними партнерами, в університеті втілюються в життя 16 програм «подвійних дипломів». Адже НТУ «ХПІ» — один з передових українських вишів за кількістю отриманих проектів Міжнародної програми академічної мобільності Еразмус + К1.

Цей навчальний рік проходив в ХПІ в незвичайних умовах, викликаних епідеміологічною ситуацією в світі. Але наш університет успішно виконав всі навчальні завдання, завдяки своїм попереднім розробкам в галузі дистанційного навчання, забезпечивши викладання і контроль, атестацію та захист бакалаврських проектів.

Зазначу, що зараз ХПІ має на меті навчити своїх студентів не лише створювати нові відкриття та проекти, а й вміти їх вигідно комерціалізувати. Для цього в університеті постійно створюються сприятливі умови як для дослідницької активності студентів і викладачів, так і для успішної реалізації їхніх напрацювань. В рамках залучення інвестицій для стартап проектів політехніків існує безліч програм і платформ для їх реалізації. Так, продовжується співпраця з Фондом Черновецького — міжнародною інвестиційною компанією Chernovetskyi Investment Group (CIG), функціонує Українсько-Турецький координаційний центр науково-технічних досліджень, створено стартап-простір для інноваційного бізнес-інкубатора Еō Business Incubator, реалізується інноваційна освітня програма Innovation Campus та інші.

Результатами згуртованої роботи співробітників Харківського Політеху та заслуг наших студентів стали провідні місця ХПІ в міжнародних і національних рейтингах вишів, таких як QS World University Rankings, Times Higher Education World University Ranking, «Топ-200 Україна 2020» Центру міжнародних проектів «Євроосвіта» та ін.

Все перераховане це всього лише невелика частина з досягнень нашого ХПІ. Упевнений, що і надалі ми з вами не будемо зменшувати темпів, будемо задавати тренди і слідувати вимогам сучасності.

Тому на порозі нового навчального року, вітаючи вас — студентів, хочу висловити надію на вашу активну позицію. Тільки у співпраці ми з вами, дорогі політехніки, досягнемо справжнього успіху в підготовці сучасних фахівців, що забезпечить вам впевненість в своїх силах, допоможе побудувати гідну кар’єру.

Вітаю всіх політехніків з новим, ювілейним, навчальним роком! І нагадаю, що наша спільна робота — це внесок не лише в майбутніх успішних професіоналів, але й в загальний розвиток країни.

В.о. ректора НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол