Заслуженому ветерану ХПІ Віктору Долбні вручили медаль

Професору ХПІ кафедри автоматизованих електромеханічних систем, доктору технічних наук, ветерану Другої світової війни Віктору Тимофійовичу Долбні була вручена пам’ятна медаль «75 років Великої Перемоги» з ініціативи Президії Академії військово-історичних наук і козацтва (АВІНК).

Нагородження відбулося в Науково-технічній бібліотеці ХПІ в ході відкриття виставки «Фалеристика військових років», приуроченої до 75-річчя Перемоги та закінчення Другої світової війни.

Організатори виставки — АВІНК за підтримки факультету соціально-гуманітарних технологій (СГТ) НТУ «ХПІ».

У своєму виступі в ході нагородження, Віктор Тимофійович Долбня поділився своїми спогадами про бойову юність, розповів про книгу «ТИСЯЧА ЧОТИРИСТА ВІСІМНАДЦЯТЬ ДНІВ. 22 червня 1941 — 9 травня 1945 р.», яку він написав на основі своїх військових щоденників.

«Кожна нова нагорода, будь то медаль або орден, це чергова сторінка в історії країни, це символи держави та традиції її народу…», — зазначив організатор виставки, декан факультету СГТ ХПІ та президент АВІНК, професор Андрій Кіпенський.

 

Довідка:

Віктор Тимофійович Долбня народився 27 вересня 1924 року. Влітку 1942 року був призваний в армію, пройшов навчання в 29 Окремому навчальному танковому полку в Сталінграді, воював у складі 422 стрілецького полку 170-ї стрілецької дивізії. Війну закінчив західніше Кенігсберга, на косі Фріш-Неерунг біля німецького міста Штутгофф. Через багато років після закінчення війни написав по своїм військовим щоденникам книгу «1418 днів (22 червня 1941 — 9 травня 1945)». Демобілізувавшись в 1947 році з багатьма бойовими нагородами, Віктор Тимофійович закінчив із золотою медаллю вечірню школу. Працюючи на заводі ім. Малишева, поступив на вечірнє відділення до Харківського електротехнічного інституту (нині ХПІ), який також закінчив з відзнакою.

 Віктор Тимофійович Долбня — видатний вчений в галузі промислової електроніки і теоретичної електротехніки, доктор технічних наук. За багаторічну роботу в ХПІ пройшов різні кар’єрні щаблі — був проректором з навчальної роботи, деканом двох факультетів: автоматики та приладобудування, електромашинобудування, одним з організаторів і завідувачем кафедри «Промислова електроніка». Протягом багатьох років Віктор Тимофійович очолював спеціалізовану Раду з захисту дисертацій — близько 700 молодих вчених отримали його підтримку та кваліфікаційну оцінку своїх робіт при захистах. Він підготував двох докторів і вісьмох кандидатів наук, є автором 170 навчально-методичних і наукових робіт, в тому числі 7 монографій, 13 підручників і навчальних посібників, чотирьох винаходів.