ХПІ — у всесвітньому рейтингу університетів

У рамках світового рейтингу дослідницьких університетів THE World University Rankings 2021 опубліковано чарти вишів з одинадцяти гуманітарних і технічних напрямів. НТУ «ХПІ» представлено в трьох категоріях: «фізичні науки» — місце 1001+ (друга позиція серед українських вишів), «бізнес та економіка» — місце 601+ (третя позиція серед українських вишів), «інженерія» — місце 1001+ (четверта позиція серед українських вишів).

  • Рейтинг за напрямом «фізичні науки» оцінює університети, які ведуть активну роботу в сферах математики і статистики, фізики та астрономії, хімії, геології, науки про навколишнє середовище, а також науки про Землю і море.

У цій категорії Україну представляють такі виші: НТУ «ХПІ», НУ «Львівська політехніка», Львівський національний університет ім. І. Франка, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», Сумський державний університет, КНУ ім. Т. Шевченка, ХНУ ім. В.Н. Каразіна, Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича.

  • Рейтинг за напрямом «бізнес та економіка» представляє результати оцінки діяльність університетів з таких предметів, як: бізнес і менеджмент, бухгалтерський облік та фінанси, економіка і економетрика.

Ця категорія представлена ​​п’ятьма українськими університетами: НТУ «ХПІ», НУ «Львівська політехніка», Сумський державний університет, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», КНУ ім. Т. Шевченка.

  • Рейтинг за напрямом «інженерія» показує університети, які є провідними в дисциплінах: загальна інженерія, електротехніка і електроніка, машинобудування і аерокосмічна інженерія, цивільне будівництво та хімічна інженерія.

Серед кращих українських університетів цієї категорії — НТУ «ХПІ», НУ «Львівська політехніка», Сумський державний університет, ХНУРЕ, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», КНУ ім. Т. Шевченка, ХНУ ім. В.Н. Каразіна, Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича.

Нагадаємо, НТУ «ХПІ» другий рік поспіль утримує позицію 1001+ авторитетного списку кращих вишів світу — щорічного світового рейтингу дослідницьких університетів THE World University Rankings 2021 від британського агентства Times Higher Education.

Довідка:

Times Higher Education World University Ranking 2021 — всесвітній рейтинг університетів, який включає більше 1500 університетів з 93-х країн. Він є найбільшим та різноманітним рейтингом вишів на сьогоднішній день і вважається одним з найавторитетніших в світі разом із Шанхайським рейтингом і рейтингом QS. У таблиці критеріїв оцінювання — 13 показників, які вимірюють ефективність роботи установи в галузі викладання, досліджень, передачі знань і міжнародних перспектив.

Серед напрямів, які виділив рейтинг THE WUR 2021 — мистецтво і гуманітарні науки, бізнес і економіка, медицина і здоров’я, комп’ютерні науки, освіта, інженерія та технології, право, природничі науки, фізичні науки, психологія, соціальні науки. Для їх оцінки використовуються такі ж вивірені показники ефективності, як і для загального рейтингу світових університетів, але вагові метрики відкалібровані для відповідності окремим галузям.