Доцент ХПІ прочитала онлайн лекцію для студентів Індії

НТУ «Харківський політехнічний інститут» виступив співорганізатором проведення відкритої онлайн лекції для студентів-бакалаврів кафедри фізики в одному з найбільших вишів Індії — Університеті Лакхнау. Зустріч була приурочена до 100-річчя цього індійського вишу. Одним з лекторів заходу стала доцент кафедри фізики ХПІ Ксенія Мінакова. Участники — близько ста студентів, аспірантів і викладачів Університету Лакхнау. Захід відбувся 20 грудня.

Учасники лекції в онлайн форматі обговорювали питання з ядерної фізики, атомної енергетики, фізичні процеси на атомних електростанціях, а також перспективи відновлюваної енергетики.

«Атомна енергетика займає важливе місце в електроенергетичній галузі Індії. В галузі атомних технологій в Індії створено повний цикл, необхідний для електростанцій. Тому ця тема цікава та важлива широкій громадськості країни», — розповіла доцент кафедри фізики ХПІ Ксенія Мінакова.

По завершенню лекції, учасники дискутували про причини та наслідки Чорнобильської катастрофи, стрімко зростаючих темпів зростання поновлюваних джерел енергії, а саме сонячної енергетики, в електроенергетичній галузі Індії та ін.

Зазначимо, що багато українських підприємств тісно співпрацюють з АЕС Індії (наприклад, АЕС «Куданкулам»). Так, АТ «Турбоатом» здійснює модернізацію, проектування, виготовлення та поставку турбін, а також послуг шеф-монтажу та пусконалагоджувальні роботи; Харківський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» розробляє робочу та проектну документацію та ін.

 

Довідка:

Лакхнауський університет (англ. University of Lucknow) — державний університет у місті Лакхнау, Уттар-Прадеш, Індія. Створений в 1921 році на базі Каннінг-коледжу (англ. Canning College), що заснований в 1867 році. Входить до Асоціації індійських університетів.

В університеті навчається близько 100 000 студентів, він включає понад 100 коледжів і є одним з найбільших вишів Індії.