Пішов з життя видатний вчений ХПІ Олег Соболь

Колектив НТУ «ХПІ» поніс важку втрату — на 58-му році життя помер видатний вчений, професор, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент Транспортної академії України, член міжнародних союзів кристалографії та дослідження матеріалів, завідувач кафедри матеріалознавства НТУ «ХПІ» Олег Валентинович Соболь. Він був засновником і керівником всесвітньо відомої наукової школи зі структурної інженерії поверхні, а також провідним експертом великих світових наукових видавництв.

Соболь Олег Валентинович народився 19 березня 1963 року у м. Харкові. У 1986 році з відзнакою закінчив фізико-технічний факультет Харківського політехнічного інституту. Після закінчення працював на кафедрі фізики металів і напівпровідників під керівництвом професора Л.С. Палатника. У 2009 році став професором кафедри матеріалознавства НТУ «ХПІ», а в 2010 очолив її.

Олег Соболь — автор і співавтор понад 750 опублікованих наукових робіт в Україні та за кордоном, 10 монографій і 8 навчальних посібників (два з яких перевидані за кордоном). Його роботи індексуються в базах даних Scopus і Google Scholar. Він обіймав посаду головного редактора журналу «Journal of Metallic Material Research» (Сінгапур), був провідним експертом великих світових наукових видавництв «Elsevier» та «Bilingual Publishing», офіційним рецензентом 19-ти високорейтингових журналів, в тому числі «Materials & Design», «Acta Materialia», «Surfaces and Interfaces», «Surface and Coatings Technology» та ін. У співдружності з «Carl Zeiss AG» (Німеччина) і «Optec Holding BV» (Нідерланди) був ініціатором створення на базі кафедри матеріалознавства НТУ «ХПІ» першого в східній Україні референтного Центру сучасних технологій в металографії та матеріалознавстві. Під керівництвом О.В. Соболя виконано більше 50 тем за держзамовленням, господарських договорів з провідними промисловими підприємствами і науковими установами, великі міжнародні проекти з Brookhaven National Laboratory (США) та іншими. Його розробки мають вітчизняні та зарубіжні патенти та нагороди спеціалізованих виставок.

Багато учнів Олега Валентиновича ставали переможцями всеукраїнських та міжнародних конкурсів наукових робіт і олімпіад студентів, захищали дисертації, отримували премії Президента України для молодих вчених та інші.

За багаторічну сумлінну працю, видатні заслуги і вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців О.В. Соболь нагороджений почесними грамотами президії НАН України і МОН України, грамотою Харківської облради, подякою МОН України та подяками 11-ти обласних рад України. Лауреат конкурсу «Вища школа Харківщини — кращі імена» в номінації «Завідувач кафедри».

Ректорат Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», колективи Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту, кафедри матеріалознавства і громадськість університету висловлюють щирі співчуття рідним і близьким Олега Валентиновича Соболя.