Підкорюючи нові вершини: студент ХПІ проходить навчання в Австрії

Студент третього курсу спеціальності «Міжнародні економічні відносини» НТУ «ХПІ» Роман Давидюк виграв конкурс і тепер отримує знання в австрійському університеті прикладних наук Carinthia University of Applied Sciences (CUAS). Його навчання в Австрії триватиме до липня 2021 року. За підсумками семестру, Роман поділився своїми враженнями про навчання та життя в Австрії. Він розповів, що незважаючи на запроваджений карантин, вдалося здобути позитивний досвід: дізнатися багато нового, розширити коло знайомств, помандрувати і відпочити в компанії нових друзів.

Про можливість навчання в Університеті прикладних наук Каринтії (CUAS) зі стипендією у 1050 євро студент харківського Політеху Роман Давидюк дізнався в Німецькому освітньому центрі НТУ «ХПІ». Щоб поїхати до CUAS, потрібно було пройти конкурс у програмі Ernst Mach Grant. Допомогу при заповненні документів, у взаємодії з австрійським посольством Роману надали співробітники Німецького центру ХПІ, а також лектор OeAD Фабіо Санд.

Навчання в Австрії студент ХПІ Роман Давидюк розпочав у жовтні 2020 року. CUAS — це навчальний комплекс з декількома кампусами в різних містах округу Каринтія. «Мій кампус розташований в місті Філлах. Університет невеликий і затишний, а корпуси розташовані близько один до одного, що полегшує комунікацію. Ставлення до студентів нашої програми дуже доброзичливе, завжди можна швидко отримати відповідь на будь-які питання. Крім того, мені запропонували взяти участь у проекті Buddy — коли місцеві студенти допомагають освоїтися іноземним студентам. Це дозволило познайомитися з величезною кількістю людей з різних країн, знайти багато нових хороших друзів», — розповів Роман Давидюк.

Він зазначив, що у зв’язку з пандемією, навчання проходило в двох формах: у жовтні, коли він приїхав до CUAS, — за гібридною системою, яка допускала можливість або приходити в університет, або слухати лекції онлайн, а з листопада — все в дистанційному форматі: «Карантин дозволив мені більше концентрувати увагу на предметах і на самоосвіті. Дистанційна форма залишилася до кінця семестру, але це не завадило мені отримати важливі знання і скласти іспити. Заняття проводилися англійською мовою, що допомогло значно підвищити мій рівень знання мови. Незвично, що в CUAS немає чіткого розмежування між лекціями і практиками. Більшість занять складалися з теоретичної та практичної частин, тому завжди було цікаво дізнаватися нові теми, і як ми будемо застосовувати ці знання на практиці. Лекції тривали мінімум 2,5 години, а деякі — до 5 годин, але оскільки вони були інтерактивні та дуже цікаві, час проходив швидко і не було нудно».

За словами Романа, викладачі CUAS родом з різних країн світу і є фахівцями в своїх сферах, мають великий стаж і досвід роботи. Як результат — всі заняття були добре сплановані та спрямовані на отримання конкретних навичок і досвіду, що будуть потрібні для роботи в майбутньому.

Навчаючись в Університеті прикладних наук Каринтії, Роман Давидюк живе в студентському гуртожитку. Це — можливість спілкуватися і проводити вільний час з хлопцями та дівчатами з університету, подорожувати з ними Австрією. «Іноді ми ввечері граємо в настільні ігри або дивимося фільми, що класно для спілкування і нових знайомств. Мені дуже подобається з іншими студентами виходити на прогулянки або подорожувати Австрією. За минулий семестр я побував кілька разів у Відні, Зальцбурзі, Лінці, Клагенфурті. Тут багато красивих озер і місць для відпочинку. Мені також пощастило спробувати лижний спорт — він дуже популярний в Австрії і місцеві жителі навчаються йому з дитинства», — поділився враженнями Роман Давидюк.

Незважаючи на запроваджений карантин, зазначив Роман, враження від поїздки — позитивні: «Мені дуже подобається дізнаватися і вивчати нове, знайомиться зі студентами та викладачами з усього світу, подорожувати і відпочивати в компанії нових друзів! Я хотів би подякувати Німецькому освітньому центру ХПІ за надану можливість і підтримку, а також Харківському Політеху за наявність і розвиток таких програм!».

Довідка:

Carinthia University of Applied Sciences — CUAS (Університет прикладних наук Каринтії, Австрія) заснований в 1995 році, має чотири кампуси: у Фельдкірхені, Клагенфурті, Шпітталі та Філласі. Наразі тут діє більше 30 навчальних програм, за якими навчаються 2000 студентів. Серед основних напрямів — цивільне будівництво і архітектура, інжиніринг та IT, медичні науки і соціальна робота, Школа менеджменту.

Німецький освітній центр працює в НТУ «ХПІ» з 2016 року. Він координує роботу університету з німецькими та австрійськими вишами, навчає студентів німецькій мові, консультує з питань поїздок на навчання до Німеччини і Австрії. У центрі, зокрема, працюють німецький лектор DAAD (Німецька служба академічних обмінів) та австрійський лектор OeAD (Австрійська служба академічних обмінів).

Німецький освітній центр розташований в Головному (ректорському) корпусі НТУ «ХПІ», к.39 (1 поверх). Детальніше можна дізнатися в соцмережах: група в Facebook (www.facebook.com/groups/DeutschesAusbildungsZentrum), сторінка в Instagram (https://www.instagram.com/daz.khpi/), #dazkhpi.