ХПІ відвідав віце-губернатор Харківщини Роман Семенуха

7 квітня 2021 року НТУ «ХПІ» з ознайомчим візитом відвідав заступник голови Харківської облдержадміністрації Роман Семенуха. Він провів зустріч із керівництвом університету: ректором Євгеном Соколом, проректорами Андрієм Марченком і Магомедєміном Гасановим, ознайомився з роботою нових інноваційних проектів ХПІ — стартап-центром «SPARK» та Інноваційним кампусом, а також інших визначних об’єктів харківського Політеху. Це, зокрема, Науково-технічна бібліотека, Високовольтний зал, кафедра двигунів внутрішнього згоряння.

Візит Романа Семенухи до ХПІ стартував зі знайомства з одним із нових об’єктів вишу, гордістю університету — стартап-центом «SPARK», який було відкрито в листопаді 2020 року. Головне завдання центру — підтримка стартапів на всіх етапах розвитку: від розробки ідеї до її комерціалізації. На сьогодні свої проекти тут розробляють три команди: «PAST» (набір блокнот-конструктор, який допомагає дітям розвивати дрібну моторику і фантазію, дає базові знання про поліграфію), «Step to source» (розробка повноцінного технічного партнера для будь-якого стартапу), «UFO» (реалізація лабораторних і практичних робіт в умовах дистанційного навчання у віртуальній кімнаті). Представники команд стартапів поспілкувалися з віце-губернатором Харківської області Романом Семенухою, розповіли про свої ідеї, їх розвиток. До слова, команда «Step to source» — учасник ще однієї програми з підтримки інновацій — eo business incubator, яка реалізується на базі ХПІ. Директор стартап-центру «SPARK» Марія Маслак зазначила, що Центр займається не лише розвитком бізнес-ідей, а проводить й інші заходи, які сприяють розкриттю талантів. Нещодавнє — конкурс до дня інтелектуальної власності «Фестиваль інтелектуального креативу» серед школярів, студентів та молодих вчених.

Також ректор ХПІ Євген Сокол презентував віце-губернатору Роману Семенусі унікальний освітній проект «Інноваційний кампус», який дозволяє студентам ХПІ пройти сучасне практичне навчання за затребуваними IT-технологіями. Програма розрахована на 4 роки: після першого року навчання в НТУ «ХПІ» (вступ до спеціальності, вивчення фундаментальних дисциплін) студенти проходять конкурсний відбір (4-х тижневий марафон), щоб стати учасником програми проектного навчання (2-3-й рік навчання). Четвертий рік відведено для поглибленого вивчення предметів, практики і дипломної роботи в НТУ «ХПІ». На цю мить навчання студентів проходить на базі інноваційного парку UNIT.City Kharkiv.

Крім того, в рамках візиту до ХПІ відбулися переговори з керівництвом вишу, екскурсія по студмістечку — відвідування Науково-технічної бібліотеки, Високовольтного залу, кафедри двигунів внутрішнього згоряння, інших об’єктів харківського Політеху.

Довідка:

Перший в Харкові стартап-центр «SPARK» — простір площею більше 600 кв. метрів, що розрахований на 150 місць. Аудиторія «SPARK» — молоді вчені, студенти та школярі, а спікерами є інвестори, представники фондів, провідних консалтингових агентств, бізнесмени як України, так і США.

Сторінки стартап-центру «SPARK» у соц. мережах:

Instagram — @spark.centre (https://www.instagram.com/spark.centre/)
Facebook — https://www.facebook.com/Spark.StartUpCentre

Innovation Campus — інноваційна освітня програма, розроблена фахівцями Харківського Політеху спільно з ucode IT academy. Концепція програми — перехід від декларативної схеми навчання, основою якої є отримання знань, до проектної схеми, що спрямована на набуття практичних навичок створення продуктів і систем. Це принципово нова система навчання, яка забезпечує бакалаврську підготовку високого міжнародного рівня. Студенти ХПІ можуть навчатися інформаційним технологіям, використовуючи принципи гейміфікації та peer-to-peer (співпраця на рівних). Серед напрямів — «Інженерія програмного забезпечення», «Комп’ютерні науки», «Комп’ютерна інженерія», «Кібербезпека», «Інформаційні системи і технології». Проект реалізується з 2018 року за підтримки Фонду Василя Хмельницького K.Fund.

Учасниками проекту Innovation Campus НТУ «ХПІ» можуть стати абітурієнти, які при вступі до Політеху на IT-спеціальності виберуть першим пріоритетом освітні програми (конкурсні пропозиції) з поміткою Innovation Campus. Більше інформації: http://campus.kpi.kharkov.ua/specialties/