ХПІ готується приймати абітурієнтів з Криму і Донбасу

Представники НТУ «ХПІ» — відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Петров і координатор інформаційно-консультаційного центру Юлія Рябець — взяли участь у тренінгу «Організація і промоція підготовчих курсів». Тренінг проводився для педагогів, які працюють з абітурієнтами з тимчасово окупованих територій і прифронтової зони. Мета зустрічі — обговорення дій по залученню дітей з Криму та Донбасу до освіти в Україні.

В рамках тренінгу, слухачі ознайомилися з нормативно-правовою базою організації роботи підготовчих курсів і діяльності освітніх центрів «Донбас/Крим—Україна» в 2021 році, особливостями технічного забезпечення дистанційного навчання на підготовчих курсах, інструментами онлайн-менеджменту, SCRUM, отримали навички створення комунікаційної та маркетингової стратегій, формування контент-планів та розробки інформаційних продуктів для освітніх центрів та підготовчих курсів тощо. Крім того, учасники обговорили питання консультаційної підтримки вступників з тимчасово окупованих територій (ТОТ), організації роботи підготовчих курсів і освітніх центрів, через які абітурієнти з ТОТ зможуть вступити до українських університетів.

За словами відповідального секретаря приймальної комісії НТУ «ХПІ» Сергія Петрова, тренінг дав можливість не лише розглянути важливі питання, які стосуються абітурієнтів з ТОТ, а й знайти однодумців: «Я отримав відповіді на ключові питання, які виникали в процесі роботи. Тут, на тренінгу, ми побачили, що можливо обговорювати різні питання і з громадськими організаціями, і з Міністерством освіти. Тобто, ми разом можемо втілювати ідеї і впливати на процес». Координатор інформаційно-консультаційного центру приймальної комісії, підготовчих курсів та освітніх центрів «Донбас/Крим—Україна» НТУ «ХПІ» Юлія Рябець зазначила, що отримана інформація була цікавою і вона планує її в майбутньому реалізовувати.

Нагадаємо, в 2020 році НТУ «Харківський політехнічний інститут» отримав статус уповноваженого закладу вищої освіти для вступників з Донбасу і Криму. Це означає, що на базі НТУ «ХПІ» діють два освітні центри: «Крим—Україна» і «Донбас—Україна», які дадуть можливість абітурієнтам з тимчасово окупованих територій (з Криму і Донбасу), а також дітям, які проживають на лінії розмежування, вступити до харківського Політеху за спрощеною системою. Детальну інформацію про вступ можна знайти на сайті: http://vstup.kpi.kharkov.ua/donbas-crimea/

В 2021 році ХПІ увійшов до числа українських вишів, які беруть участь у пілотному проекті МОН України щодо проведення підготовчих курсів для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій України з подальшим їх вступом на навчання. Зараз слухачі з ТОТ проходять дистанційні курси підготовки харківського Політеху (за допомогою інтернет-технологій) — отримують доступ до навчального сайту і матеріалів у електронному форматі. Детальна інформація — на сайті: http://vstup.kpi.kharkov.ua/pidgotovche-viddilennia/dystantsiina-pidhotovka-do-tot/

Довідка:

Тренінг «Організація і промоція підготовчих курсів» для педагогів, які працюють зі вступниками з тимчасово окупованих територій (ТОТ) та прифронтової зони, проходив у Донецькій області (с. Серебрянка). Його учасниками були представники центрів довузівської підготовки та профорієнтаційної роботи, приймальних комісій та освітніх центрів «Донбас/Крим—Україна», закладів вищої освіти Донецької, Луганської, Херсонської, Кіровоградської, Харківської та Київської областей, ГО «КрімSOS» та інших.

Організатори — ГО «Фонд «Відкрита політика»» спільно з Міністерством освіти і науки України в рамках проекту «Доступна освіта для студентів з непідконтрольних уряду територій (підтримка державної гарячої лінії)» програми «Демократичне врядування у Східній Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).