Рекорди міжнародної студентської конференції ХПІ: Високі оцінки журі та гордість Німецького центру

На базі НТУ «ХПІ» відбулася щорічна студентська конференція «Wissenschaft von heute und morgen—2021» (Наука сьогодні та завтра), яку організував Німецький освітній центр вишу. Захід проходив у онлайн-форматі. З доповідями виступили студенти 5-ти університетів Харкова, Києва та Покровська, а також харківські школярі. Експертами, які оцінювали презентації, були професори з Німеччини та Австрії, лектори німецької та австрійської служб академічного обміну. В цілому було представлено майже три десятка робіт, присвячених альтернативній енергетиці, 3D-друку, сучасним тенденціям у машинобудуванні, інжинірингу, обміну даними, штучному інтелекту, роботам та іншим темам. За підсумками, учасники отримали сертифікати.

Мета щорічної студентської конференції «Wissenschaft von heute und morgen» — дати студентам можливість на практиці перевірити свої знання німецької мови (зробити доповідь німецькою мовою), компетенції зі своїй спеціальності, а також поспілкуватися з експертами з вишів Німеччини та Австрії.

Організатори конференції розповіли, що отримали від студентів тридцять шість заявок на участь. Після рецензування, на онлайн-презентацію доповідей було запрошено 27 осіб — це студенти 1-4 курсів НТУ «ХПІ» (слухачі Німецького освітнього центру), НТУУ «КПІ», ДонНТУ, ХНУРЕ, ХАІ, а також школярі Харківської спеціалізованої школи № 134.

До журі, яке оцінювало учасників, увійшли: професор Магдебурзького університету ім. Отто фон Геріке (Німеччина) Мартін Вольтер, професор Університету прикладних наук Каринтії (Австрія) Бернард Хайден, професор Університету Гамбурга (Німеччина) Латіф Дурланік, а також лектори німецької (DAAD) та австрійської (OeAD) служб академічного обміну — Керстін Далльо та Фабіо Санд. Серед критеріїв — якість підготовки презентації, якість доповіді, відповіді на питання.

За результатами обробки виставлених балів, переможцями стали:

  1. Ксенія Попова — студентка 2 курсу кафедри інтелектуальних комп’ютерних систем НТУ «ХПІ»,
  2. Микола Райваховський — студент 3 курсу кафедри динаміки і міцності машин НТУ «ХПІ»,
  3. Іван Качковський — студент 2 курсу НТУУ «КПІ».

Керівник Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ» Денис Мешков зазначив, що учасники з кожним роком старанно покращують свої знання німецької, показують себе з найкращого боку: «Хочу подякувати всім, хто виявив зацікавленість до заходу, а також професорам і лекторам, які слухали і оцінювали доповіді. Кожен студент, школяр виявив свою мотивацію, активність і цілеспрямованість! Ми — Німецький центр — пишаємося нашими студентами і намагаємося надавати все більше можливостей з міжнародного обміну, спільних освітніх програм, розширювати наукове співробітництво. І ця конференція — яскравий тому приклад».

«Мені дуже сподобалося виступати на конференції. Чудово, що є можливість, щоб нас послухали викладачі з різних університетів Німеччини та Австрії, оцінили нашу презентацію, поставили питання. Велика подяка Німецькому центру ХПІ!», — поділилася враженнями студентка 4 курсу НТУ «ХПІ» Єлізавета Гавенко.

Підбиваючи підсумки конференції, іноземні судді відзначили різноманітність тем доповідей, що були представлені, хороший рівень знання німецької мови і підготовки студентів.

«Мені приємно, що ви підняли таке широке коло тем, розкрили різні питання. Я вражений наскільки добре ви вивчили німецьку мову. Бажаю вам успішного навчання у Німецькому освітньому центрі, а потім і на літніх курсах німецької мови у Магдебурзі! Якщо ви пройдете відбір, то зможете вчитися у нас один або два семестри. З нетерпінням чекаю наступного покоління студентів, яке приїде до університету ім. Отто-фон-Геріке. Я бачу, що ви досягнете великих успіхів у навчанні в магістратурі та впораєтеся з німецькою також добре. Я сподіваюся, що ми скоро зможемо зустрітися особисто і радію продовженню нашої співпраці!», — звернувся до учасників професор Магдебурзького університету ім. Отто-фон-Геріке Мартін Вольтер.

Професор університету Гамбургу Латіф Дурланік підкреслив, що приємно здивований успіхами студентів Німецького центру ХПІ, їхніми хорошими знаннями німецької, адже перед студентами стоїть непросте завдання — з одного боку вони повинні вчитися і здобувати знання за своєю спеціальністю, а з іншого — паралельно освоювати німецьку мову.

«Я легко розумів доповідачів, і всі презентації були на рівні «добре» і «відмінно». Мені особливо сподобалося, що школярі теж були залучені до конференції. Такий формат досить новий, і я вважаю, що це дуже важлива стратегія для університетів — залучати школи, щоб представники різних поколінь таким чином познайомилися і проявили себе», — сказав професор Університету прикладних наук Каринтії Бернард Хайден.

Лектор DAAD Керстін Далльо зазначила, що презентації учасників були цікавими, розкривали теми, що стосуються різних галузей знань. Вона почерпнула багато нової інформації, наприклад, про сонячну енергію для землі, що отримана з космосу, або 3D-моделювання краш-тестів.

«Деякі з сьогоднішніх доповідачів відвідують мої курси. І мені приємно, що їхні знання німецької дозволяють їм говорити про складні теми, застосовуючи високий рівень мови. Хочу висловити свою велику повагу і подякувати за участь! Дуже приємно, що ми тут представили міжнародний науковий диспут за участю Австрії, Німеччини та України», — сказав лектор OeAD Фабіо Санд.

Подивитися запис конференції можна за посиланням.

Довідка:

У 2021 році учасниками від ХПІ були студенти таких Навчально-наукових інститутів вишу: енергетики, електроніки та електромеханіки, механічної інженерії і транспорту, хімічних технологій та інженерії, інженерно-фізичного, а також факультетів комп’ютерних наук і програмної інженерії, соціально-гуманітарних технологій.

Серед доповідей, які вони презентували: «Актуальність і важливість апаратів ШВЛ в умовах пандемії COVID-19», «Автоматизація процесу переробки сміттєвої суміші», «Модернізація асинхронного електродвигуна», «Новий акумулятор, що поглинає вуглекислий газ CO2 з повітря», «Комбіновані 3D-моделі в інженерії», «Сонячна енергія для землі від космічної електростанції», «Машинобудування: розвиток галузі сьогодні та завтра», «Як працює трасування променів на відкритих RTX», «Обмін даними — просто про складне», «Альтернативна енергетика в Україні», «Модель штучного інтелекту», «Роботи забирають нашу роботу?», «Комп’ютерний зір», «Цифрові перекладачі / словники», «Електроізолятор зі скла», «3D-друк у машинобудуванні», «Криогенний анабіоз».

З 2016 року в НТУ «ХПІ» працює Німецький освітній центр, який координує роботу університету з німецькими та австрійськими вишами, безкоштовно навчає студентів німецької мови, консультує з питань навчання в Німеччині та Австрії. Лекторами Центру є викладачі НТУ «ХПІ», представники німецької служби академічних обмінів DAAD та австрійської служби академічних обмінів OeAD.

Освітня програма «Німецькомовний інженер» від Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ» передбачає поглиблене вивчення німецької мови студентами 1-4 курсів інженерних спеціальностей. На старших курсах передбачено вивчення технічної німецької.