ХПІ: Нові напрями співпраці з Азербайджаном

12 травня 2021 року НТУ «ХПІ» відвідала делегація Азербайджанського технічного університету (АзТУ) на чолі з ректором вишу Вілаятом Мамедом огли Валієвим (Vilayat Mammad oglu Valiyev). Він обговорив із керівництвом харківського Політеху можливі напрями співпраці в науковій та освітній сферах (програми подвійних дипломів, включене навчання тощо), а також ознайомився з роботою нових проектів ХПІ: Інноваційним кампусом, міжнародними центрами для іноземних студентів та іншими об’єктами.

Під час переговорів проректор з міжнародних зв’язків НТУ «ХПІ» Геннадій Хрипунов презентував університет — розповів про основні напрями роботи, нові інноваційні проекти, міжнародну діяльність, сучасні науково-технічні розробки вчених ХПІ. Також для гостей з Азербайджану організували екскурсію кампусом харківського Політеху. Вони відвідали науково-технічну бібліотеку, Україно-китайський науково-освітній та Україно-арабський культурно-освітній центри для іноземних студентів вишу.

Крім того, ректора АзТУ Вілаята Валієва ознайомили з унікальним освітнім проектом НТУ «ХПІ» — Інноваційним кампусом, який дозволяє студентам університету пройти сучасне практичне навчання за затребуваними IT-технологіями. Програма розрахована на 4 роки: після першого року навчання в НТУ «ХПІ» (вступ до спеціальності, вивчення фундаментальних дисциплін) студенти проходять конкурсний відбір (4-х тижневий марафон), щоб стати учасником програми проектного навчання (2-3-й рік навчання). Четвертий рік відведено для поглибленого вивчення предметів, практики і дипломної роботи в НТУ «ХПІ». Сьогодні навчання студентів проходить на базі інноваційного парку UNIT.City Kharkiv. Тут ректор азербайджанського вишу поспілкувався зі студентами-учасниками проекту і залишився вражений цією унікальною програмою з підготовки айтішників світового рівня. Як фахівець в галузі економіки, Вілаят Валієв підтримав ідею ректора ХПІ Євгена Сокола щодо реалізації проектного навчання на базі Інноваційного кампуса і для економічних спеціальностей, відзначивши її перспективність.

За підсумками візиту, сторони домовилися про розвиток співробітництва. Ректор азербайджанського вишу зазначив, що АзТУ і ХПІ має достатньо спільних напрямів для наукової діяльності. На сьогодні, серед пріоритетних — галузь матеріалознавства (нові матеріали і покриття), інформаційні технології, зокрема кібербезпека. В освітній галузі планується створення програм для включеного навчання, подвійних дипломів, обміну професорами для читання лекцій, та ін.

Ректор Вілаят Валієв розповів, що АзТУ співпрацює зі Стамбульським технічним університетом (İTÜ), а на базі їхнього спільного науково-технічного Центру ведеться ряд наукових розробок. З огляду на те, що НТУ «ХПІ» також є партнером İTÜ, він запропонував об’єднати зусилля і залучити вчених харківського Політеху до роботи Центру.

«Ми вже передали колегам з АзТУ пропозиції наших кафедр про можливі напрями співпраці. ХПІ готовий докласти усіх необхідних зусиль для реалізації досягнутих домовленостей», — підкреслив проректор ХПІ Геннадій Хрипунов.

Довідка:

У переговорах з представниками азербайджанської делегації брали участь: проректор з міжнародних зв’язків ХПІ Геннадій Хрипунов, декан факультету міжнародної освіти ХПІ Дмитро Кудій, начальник відділу міжнародних зв’язків ХПІ Олександр Гончаров.

Азербайджанський технічний університет — один з провідних вишів технічного профілю Азербайджанської Республіки, був створений у 1950 році у місті Баку. Зараз тут готують фахівців у галузях машинобудування, металургії, інформатики та комп’ютерних технологій, електротехніки, телекомунікацій, автотранспорту, інженерного бізнесу та інших. Студентами є понад 6000 осіб.